Salsefia (Tragopogon porrifolius) nasiona 2g
Salsefia to roślina warzywna podobna do skorzonery o niebieskich bądź różowych kwiatach zebranych w koszyczki.Uprawiana jest dla jadalnego korzenia. Naturalnym obszarem jej występowania są kraje śródziemnomorskie, Europa Południowa, Turcja, Algieria, Maroko, Libia i Tunezja.
Salsefia uprawa
Nasiona wysiewa się od połowy kwietnia w rzędach oddalonych od siebie o około 30 cm, rośliny przerywa tak, aby były od siebie oddalone o 5-10 cm. Najlepiej uprawiać ją na glebach żyznych, głęboko uprawianych. Salsefię zbiera się od października aż do pierwszych mrozów, pamiętając jednak o tym, że w momencie gdy rośliny wybiją w pędy kwiatostanowe, ich jadalne korzenie, nie nadają się juz do spożycia.Można przechowywać ją w piwnicy,ale może też zimować w gruncie.
Salsefia zastosowanie
Salsefia zawiera dużo potasu, skrobi, żelaza, magnezu, fosforu i soli mineralnych. Jest dobrym źródłem witaminy A, B1, B2, C, E. Polecana jest chorym na cukrzycę. Zawiera inulinę, która uznawana jest za prebiotyk. Z tego powodu jest polecana chorym na jelita i wątrobę. Dobrze wpływa na układ trawienny. Obniża poziom złego cholesterolu.
Jadalny korzeń salsefi ma długość od 15 do 25 cm i jest stożkowaty, o jasnej, biało-żółtej skórce i białym miąższu. Łatwo ciemnieje, dlatego dobrze skropić go cytryną lub octem. Kwiaty, młode liście i nasiona znacznie podnoszą walory smakowe i wizualne przygotowanych sałatek.Jadalnymi częściami rośliny są kwiaty, nasiona, liście, pędy i korzeń. Młode pędy można jeść na surowo, dodając do surówek i sałatek.