Rukiew wodna (Nasturtium officinale) Sadzonka
Rukiew wodna to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Rukiew wodna to prawdziwy superfood – zawiera ponad 15 witamin i minerałów. Rukiew jest bogata w m.in witaminę C, wapń i żelazo.Każdy gram Rukwi dostarczy Twojemu organizmowi większą ilość witamin i minerałów niż pomarańcze, mleko czy szpinak.
Rukiew wodna to inaczej rzeżucha wodna, to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Właściwości lecznicze Rukwii są znane od starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu zaparć, zaburzeniach pracy wątroby i kaszlu. Współczesna fitoterapia poleca ją także osobom nerwowym. Jednak ci, którzy chcieliby sprawdzić właściwości lecznicze tej rośliny, muszą szukać jej w sklepach, ponieważ w Polsce w stanie naturalnym trudno ja spotkać. Dlatego najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki lub nasiona i uprawiać Rukiew na własny użytek.
Rukiew wodna (Nasturtium officinale) uprawa:
Jak uprawiać Rukiew. To, czego bylina ta potrzebuje najbardziej, to wilgoć i ciepło. Zdecydowanie najlepiej Rukiew wodna rozrośnie w czystej wodzie płynącej. Woda powinna mieć pH w ranicach 7,2. Głębokości wody ok. 5 cm. Jednak Rukiew zadowoli się też wilgotną glębą. Temperatura optymalna do prawidłowego rozwoju to 10–12°C. Pamiętajmy też o wrażliwości na mróz części rukwi niezanurzonych w wodzie. Z powodzeniem Rukiew wodną można uprawiać w domu na kuchennym parapecie. Zapewnijmy jej wtedy pojemnik z zalanym wodą podłożem, tylko miejsce nie powinno być w pełnym słońcu. Słońce może palić rośliny, jej liście będą wtedy niezbyt atrakcyjne, zżółkną. Wtedy należy je ściąć a roślina szybko wypuści nowe.
Rukiew wodna (Nasturtium officinale) zastosowanie:
Rukiew wodna to najzdrowsza roślina na świecie, co zostało potwierdzone naukowo. Z właściwości zdrowotnych tej rośliny skorzystają wszyscy, a przede wszystkim osoby zmagające się z awitaminozą. Ponadto rukiew wodna nazywana jest eliksirem młodości. Można ją także wykorzystać w kuchni, by nadać wyjątkowy smak potrawom.Rukiew ma ostry smak, podkreśli smak zupe, sałatek, świetnie będzie się komponować z makaronem w stylu włoskim. Rukiew wodną można użyć w wielu przepisach.
Jak zbierać Rukiew? Zrywaj jej liście i łodygi przez cały rok. Użyj ich zaraz po zerwaniu. Zciętą można przechować też w lodówce. Rukiew można zcinać jak Rzeżuchę.