Rozmaryn - (Rosmarinus offcinalis) 0,1g
Roślina wieloletnia silnie krzewiąca się o częściowo pokładających się pędach wysokośći 80-150 cm, drobnych liściach i niebieskich kwiatach zebranych w kłosy. Młode liście oraz końcówki pędów o charakterystycznym korzennym zapachu stosuje się jako dodatek do potraw mięsnych, sałatek warzywnych, zup oraz sosów. Rozmaryn jest nieodporny na silne mrozy.
Rozmaryn uprawa:
Przed wysiewem nasiona włożyć do lodówki na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiać w kwietniu - maju do skrzynek pod osłonami, zapewniając im temp. ok. 25°C. Wschody są nierównomierne i trwają do 4 tygodni. Wskazane jets pikowanie siewek w rozstawie5x5 cm. Do gruntu rosliny sadzi się w lipcu w odległości 30-40 cm. Najlepiej rosną na glebie średniozwięzłej w miejscu słonecznym. Wskazane jest wykopywanie roślin późną jesienią, posadzenie do donicy i umieszczenie na okres zimy w jasnym i chłodnym pomieszczeniu. Wiosną rośliny sadzi się do gruntu.
Rozmaryn zastosowanie:
Roślina od wielu wieków uprawiana ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych. Wykorzystywana jest jako przyprawa oraz w lecznictwie. Wodny lub alkoholowy wyciąg z rozmarynu używany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę.