Rabarbar (Rheum rhabarbarum) Sadzonka C1,5
Rabarbar to znana wszystkim wieloletnia roślina. Często mogliśmy go spotkać w ogrodach wiele lat temu, teraz wraca do łask. Rabarbar należy do rodziny rdestowatych. Rabarbar naturalnie występuje na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Pochodzi w krajów Azji Środkowej oraz Bałkanów, dzięki Marco Polo, jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku, ale spotkać go możemy także na naszym kontynencie.
Rabarbar ma pokrój kępy, rośnie dosyć duży, bo może osiągać 150 cm. Jest rośliną jadalną - do spożycia wykorzystywane są liście i łodygi. Charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak.
Odmiana Lider ma właśnie czerwone łodygi, jest odmianą bardzo popularną i cenioną. Rabarbar Lider to odmiana bardzo odporna na mróz, bez problemów zimuje w gruncie nawet przy bardzo niskich temperaturach. Lider to najwcześniejsza odmiana Rabarbaru. Rabarbar Lider ma bardzo dużą zawartość składników mineralnych i wartości odżywczych.
Rabarbar jak uprawiać i pielęgnować?
Najlepszym miejscem do uprawy Rabarbaru jest stanowisko słoneczne. Zapewnij Rabarbarowi glebę żyzną, zasobna w próchnicę, wapienną. Rabarbar nie lubi kwaśnych gleb. Źle też rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną i mało kłopotliwą w uprawie, nie będziesz mieć z nim problemów. Możesz go rozmnożyć z nasion lub przez podział karp. Przy zbiorze pamiętaj, aby nie odrywać więcej niż 1/3 ogonków z jednej kępy.
Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów. Często także z rabarbarem piecze się drożdżowe ciasta. Rabarbar jest bardzo zdrowy, zawiera dużo żelaza, witamin i wiele innych składników odżywczych.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Mrozoodporność:
Sadzonki bardzo dobrze zapakowane zgodne z opisem polecam