Rabarbar Victoria (Rheum rhaponticum L.) 50g
Rabarbar jest wieloletnią roślina należącą do rodziny rdestowatych. Naturalnie występuje na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Pochodzi w krajów Azji Środkowej oraz Bałkanów, ale spotkać go możemy także na naszym kontynencie. Rabarbar ma pokrój kępy dorasta zazwyczaj do 150 cm. Jest rośliną jadalną - do spożycia łodygi. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Rabarbar Victoria jest wieloletnia byliną przeznaczoną do uprawy polowej oraz do pędzenia. Victoria jest odmianą średnio wczesną, bardzo plenną oraz odporną i łatwą do uprawy. Cechuję się średnio długimi, mięsistymi ogonkami, o czerwono- zielonym kolorze i delikatnym, jasnoróżowym miąższu bogatym w witaminy C, A, a także w substancje mineralne (magnez ,fosfor, potas). Rabarbar Victoria wyróżnia się obniżoną zawartością szczawianów.
Rabarbar Victoria uprawa
Najlepszym miejscem dla niego, będzie stanowisko słoneczne oraz gleba żyzna, wapienna i zasobna w próchnicę. Nie lubi kwaśnych gleb. Dobrze rośnie w glebie wilgotnej.
Rabarbar jest rośliną mrozoodporną. Możemy go rozmnożyć z nasion lub przez podział karp. Przy zbiorze musimy pamiętać, aby nie odrywać więcej niż 1/3 ogonków z jednej kępy.
Rabarbar Victoria zastosowanie
Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów. Często także z rabarbarem piecze się drożdżowe ciasta. Zawiera dużo żelaza, ale też kwasu szczawiowego.