Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Nasiona warzyw WG
SKU: 4154
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: Toraf
Toraf

Rabarbar Victoria (Rheum rhaponticum L.) 50g

Rabarbar jest wieloletnią  roślina należącą do rodziny rdestowatych. Naturalnie występuje na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Pochodzi w krajów Azji Środkowej oraz Bałkanów, ale spotkać go możemy także na naszym kontynencie. Rabarbar ma pokrój kępy dorasta zazwyczaj do 150 cm. Jest rośliną jadalną - do spożycia łodygi. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.

Rabarbar Victoria jest wieloletnia byliną przeznaczoną do uprawy polowej oraz do pędzenia. Victoria jest odmianą średnio wczesną, bardzo plenną oraz odporną i łatwą do uprawy. Cechuję się średnio długimi, mięsistymi ogonkami, o czerwono- zielonym kolorze i delikatnym, jasnoróżowym miąższu bogatym w witaminy C, A, a także w substancje mineralne (magnez ,fosfor, potas). Rabarbar Victoria wyróżnia się obniżoną zawartością szczawianów.


Rabarbar Victoria uprawa

Najlepszym miejscem dla niego, będzie stanowisko słoneczne oraz gleba żyzna, wapienna i zasobna w próchnicę. Nie lubi kwaśnych gleb. Dobrze rośnie w glebie wilgotnej.
Rabarbar jest rośliną mrozoodporną. Możemy go rozmnożyć z nasion lub przez podział karp. Przy zbiorze musimy pamiętać, aby nie odrywać więcej niż 1/3 ogonków z jednej kępy.


Rabarbar Victoria zastosowanie

Rabarbar spożywa się na surowo lub wykorzystuje jako dodatek do soków i kompotów. Często także z rabarbarem piecze się drożdżowe ciasta. Zawiera dużo żelaza, ale też kwasu szczawiowego.

  • Cykl rośliny: 

    wieloletnia

  • Gramatura: 

    50g

  • Pora kwitnienia: 

    2 rok : maj - 15 lipiec

  • Pora siewu: 

    marzec-kwiecień - donica/pod osłoną

  • Pora zbiorów: 

    2 rok : kwiecień -ipiec

  • Rozstawa: 

    1 x 1 m