Porzeczka biała wersalska (Ribes niveum) sadzonka
Biała porzeczka jest krzewem owocowym, należącym do rodziny agrestowatych. Jej wysokość może wynieść maksymalnie 300 cm. Charakteryzuje się spłaszczonym, kulistym pokrojem.
Jej owoce są duże, białawe, słodko-kwaśne, z nieregularnymi gruczołkami. Kwitnie od kwietnia do maja, kwiaty równoczesne, zapylane przez błonkówki i muchówki. Owocuje w lipcu. Grona na których rosną - są długie i wąskie.Jest całkowiecie mrozoodporna, nie ma specjalnych wymagań co do gleby, może być lekko kwaśna, przeciętna ogrodowa ale dobrze aby była próchnicza. Jest odmianą polecaną do ogrodów przydomowych i działkowych. Na jednej plantacji można ją uprawiać nawet 20-30 lat.
Biała porzeczka wersalska jest bardzo plenną odmianą deserową.
Porzeczka biała wersalska (Ribes niveum) uprawa:
Porzeczka lubi stanowisko słoneczne, co jest konieczne, aby owoce lepiej dojrzewały. Miejsce, gdzie ją wsadzimy, musi być osłonięte od silnych wiatrów. Gleba o odczynie lekko kwaśnym, próchnicza, żyzna. Optymalny odczyn gleby (pH) dla porzeczki wynosi 6,0-6,5. Krzewy porzeczek sadzimy w rozstawie 1,5 metra od siebie, aby mogły się swobodnie rozrastać. Wierzchnią warstwę gleby wokół krzewów warto ściółkować – zapobiegnie to rozwojowi chwastów i utrzyma wilgoć w glebie.
Porzeczka biala wersalska (Ribes niveum) zastosowanie:
Porzeczka wersalska biała ma szerokie zastosowanie - jako roślina owocowa, ozdobna i lecznicza. Jej owoce mogą być spożywane na surowo, lub w formie przetworów. Jest bogatym źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Owoce białej porzeczki zawierają sole mineralne (potas, wapń, magnez, sód i żelazo).Doskonale nadaje się również do sporządzania nalewek. Poniżej przepis na nalewkę z własnie jej woców
Nalewka z owoców białej porzeczki
Składniki
- 1 kg owoców białej porzeczki
- 1 kg cukru
- 500 ml spirytusu
- 250 ml zimnej przegotowanej wody
Owoce musimy umyć, usunąć im ogonki, przełożyć do dużego słoja i zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem, bo wtedy szybciej zaczną puszczać sok. Następnie zasypujemy je cukrem , wlewamy wodę oraz spirytus. Słój przykrywamy ścierka lub talerzykiem i codziennie mieszamy, przez okres od 2 dni- do maksymalnie 2 tygodni. Po tym czasie musimy nalewkę przefiltrować (do czystego słoja) przez gęste sito oraz gazę, przynajmniej dwukrotnie i odstawić do wyklarowania. I gotowe ! Taką nalewke przelewamy do butelek. Im dłużej będzie leżakować, tym jej smak będzie bardziej wyrazisty.
http://muffinki.blox.pl/2011/07/Muffinki-z-jagodami.html
super sadzonki super zabezpieczone przed uszkodzeniem w transporcie.
Sadzonki bardzo dobrze zapakowane zgodne z opisem polecam