Pomidor gruntowy karłowy Kmicic (Lycopersicon Esculentum) nasiona 1g
Pomidor Kmicic odmiana gruntowa średnio wczesna, wiotkołodygowa i bardzo plenna. Charakteryzuje zdolnością do wydawania owoców nawet przy niezbyt dobrych warunkach atmosferycznych. Rośliny o pokroju wzniesionym, dość zwartym. Owoce wydłużone o gładkiej skórce i miąższu barwy czerwonej. Miąższ jest bardzo smaczny, słodki i aromatyczny. Pomidora Kmicic cechuje również bardzo duża odporność na zgniecenia i pękanie. Doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, ma częste zastosowanie w przemysle przetwórczym (do konserwowania w całości czy na ketchupy), ponieważ jej pomidory są niezwykle twarde.
Pomidor to roślina z rodziny psiankowatych wywodząca się z Ameryki Południowej - był początkowo traktowany w tamtych rejonach z dużą ostrożnością, a w niektórych rejonach zaliczany do gatunków trujących. Jednak wraz z upływem czasu wszystko uległo zmianie. Pomidor zyskał popularność na całym świecie i obecnie stanowi jedno z najbardziej cenionych warzyw zarówno wśród konsumentów, jak i naukowców.
Pomidor Kmicic uprawa
Nasiona wysiej w połowie marca do pierwszej dekady kwietnia. Polecamy skorzystać z krążków torfowych do których trzeba dodać tylko wody. Rozsadę hartuj przez tydzień przed przesadzeniem do gruntu. Na miejsce stałe, sadzonki przesadź w połowie maja. Najlepiej zastosować rozstawę 50–60 cm × 40–50 cm.
Plony powinny być obfite i dobrej jakości, spowodowane jest to tym że Pomidor Kmicic owocuje bardzo regularnie. Pierwsze pomidory dojrzewają po ok. 60–70 dniach od posadzenia. Istotne jest również to, że owoce Kmicica mają nad wyraz długą trwałość po zbiorczą – okazy wyrośnięte czy jeszcze zielone wytrzymają nawet dwa miesiące. Owoce bez problemu możesz dłużej przetrzymać na krzaku.