Polówka wiązkowa (Agrocybe Aegerita) grzybnia w kostce do uprawy domowej ~ 3kg
Polówka zaliczana jest do najstarszych uprawianych grzybów jadalnych. Już Starożytni Rzymianie wysoko ją cenili, stawiając na równi z pieczarką, muchomorem cesarskim i truflą. Obecnie polówka uprawiana jest przede wszystkim w południowych Włoszech.
Występuje od maja do października kępkowato na żywym i martwym drewnie drzew liściastych, głównie topoli i wierzby. Na czerwonej liście grzybów ma status E- czyli wymierający.
Kapelusz polówki ma kolor o barwie szarobrunatnej lub żółto rudawej i średnicę 4 – 12cm. Trzon jest biały do bladobrązowego z pierścieniem, mocny i twardy. Ma szerokość do 1,5 cm i długość do 15 cm.
Teraz możesz uprawiać go we własnym domu i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Polówka wiązkowa uprawa z kostki
1. Kostkę należy przechowywać przez 6/8 dni w temperaturze 10-15 °C a następnie zdjąć folię- ale nie całą - worki otwiera się w górnej części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża.resztę worka należy zostawić, inaczej podłoże będzie szybko wysychało.
W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8/12 godzin dziennie.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca.
W pomieszczeniu, w którym substrat będzie plonował należy utrzymywać temperaturę na poziomie 13-18 °C.
2. Należy zbierać owocniki maksymalnie wyrośniete wycinając je ostrym nożem, tak aby pozostawić na podłożu jak najmniejszą część wycinanego owocnika.
Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.
3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.
4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Konieczne przeprowadzenie tzw. szoku, czyli radykalnie obniżyć temperaturę o co najmniej 6 °C przez kilka dni. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.
5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.
6. Formowanie owocników trawa ok 3-6 dni w tym czasie utrzymujemy wilgotność w granicach 75/90%. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.
7. Uprawę polówki prowadzi się na 2/3 rzuty. W pierwszym rzucie plon wynosi zwykle od 150-250 g świeżych grzybów z 1 kg wilgotnego podłoża. Kolejny rzut stanowi od 25 do 30 % pierwszego.
Polówki wiązkowa przepisy
Do celów spożywczych wykorzystywane są jedynie kapelusze polówek. Przyrządza się z nich bardzo smaczne zupy. Nadają się do mrożenia suszenia i marnowania.
Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.