Podłoże kokosowe prasowane - substrat do roślin 5kg/75 litrów
Włókno kokosowe to niezwykle popularne podłoże do zastosowania w ogrodnictwie oraz jako składnik mieszanek dedykowanych do różnorodnych roślin. W odróżnieniu do torfu podłoże kokosowe jest w pełni ekologiczne - jest produktem powstałym z czyszczenia wierzchniej warstwy orzechów kokosowych.
Włókno kokosowe posiada gąbczastą strukturę przez co ma dużą zdolność absorbcji wody - możesz je przesuszać i namaczać, zawsze bez trudu wchłonie wodę. Dzięki takim właściwościom podłoże kokosowe zapewnia roślinom odpowiednie utrzymywanie wody oraz napowietrzenie. Podłoże kokosowe jest produktem wolnym od patogenów o odczynie obojętnym - dodając do niego inne składniki lub nawozy z łatwością możesz skomponować mieszankę o konkretnych dla wybranej rośliny właściwościach.
Zalety stosowania podłoża kokosowego przy wysiewie nasion:
- idealnie nadaje się do wysiewu nasion, szczególnie nasion roślin egzotycznych
- nasiona wysiewane w podłożu kokosowym nie ulegają gniciu
- zdecydowanie przyspiesza proces kiełkowania
- przyspiesza wzrost roślin nawet o 30%
- możliwość wielokrotnego zastosowania
Zalety włókna kokosowego w uprawie roślin domowych i ogrodowych:
- zapobiega rozwojowi pleśni (zawiera dużo ligniny)
- jest wolna od zanieczyszczeń
- nie zmienia odczynu pH
- zatrzymuje wilgoć i zwiększa przewiewność
Włókno kokosowe jak przygotować?
Przygotowanie podłoża ze sprasowanej kostki (brykietu) jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy, że kostkę umieścisz w pojemniku i zalejesz ją ok. 4 litrami letniej wody. Po kilkunastu minutach podłoże napęcznieje i wytworzy się masa, którą musisz przemieszać ręcznie i w razie potrzeby odcisnąć nadmiar wody. Podłoże kokosowe przygotowane w taki sposób możesz przełożyć bezpośrednio do doniczek lub przygotować z innymi składnikami bardziej specjalistyczne mieszanki do roślin.
-
Gramatura:
5 kg
-
Pojemność:
75 litrów
-
Opis produktu:
Podłoże kokosowe jest w 100% naturalnym produktem powodującym lepszy rozwój roślin zielonych i kwitnących. Składa się z milionów mikroskopijnych gąbczastych włókien orzecha kokosowego.
-
Ph:
pH 5.0, a 7.0