Pigwowiec Japoński (Chaenomeles japonica) nasiona 0,5 g :
Pigwowiec Japoński jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Jak wskazuje jego nazwa - wywodzi się on z Japonii. Pigwowiec osiąga wysokość ok. 120 cm i jest pokroju rozłożystego. Lubi rozrastać się na boki i wtedy jego pędy opatrzone są ostrymi cierniami. Jego niewątpliwą ozdobą są duże, pięciopłatkowe czerwone kwiaty, podobne do kwiatów jabłoni, które pojawiają się tuż przed rozwojem liści – w kwietniu i w maju i które zebrane są w pęczki na całej długości gałęzi. Po przekwitnięciu, w okolicach września, tworzą się podobne do jabłek owoce o średnicy 4 cm - kwaśne i cierpkie w smaku, ale mające przyjemny i dość intensywny zapach.
Pigwowiec to w naszym klimacie zimotrwały, gubiący na zimę liście krzew, który jest łatwy w uprawie. Ma gęste, cierniste gałęzie. Sadzić go możemy przy murach, na rabatach lub prowadzić jako żywopłoty. Pigwowiec jest roślina dość szybko rosnącą.
Pigwowiec Japoński (Chaenomeles japonica) nasiona uprawa:
Pigwowiec japoński nie ma dużych wymagań co do gleby i stanowiska. Dobrze rośnie w każdej glebie, najlepiej jednak czuje się na glebach żyznych, przepuszczalnych i bogatych w wapń. Preferuje słoneczne, osłonięte i ciepłe miejsca, gdzie lepiej kwitnie i owocuje.
Nasiona przed wysiewem dobrze jest zamoczyć na 6 do 12 godzin w Brunatnym Bio Złocie. Zapewni nam to w późniejszym etapie zwiększenie ulistnienia i bardziej obfite kwitnienie.
Pigwowiec Japoński (Chaenomeles japonica) nasiona zastosowanie:
- Żywopłoty, rabaty mieszane, soliter.
Twarde, kwaskowate owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Doskonale są natomiast na przetwory, dżemy, do łączenia z jabłkami, aronią itp. Także jako dodatek do herbaty zamiast cytryny, ponieważ zawierają dużo wit. C, pektyn, kwasów i soli mineralnych.
- Podstawowe walory: ozdobne kwiaty, ozdobne owoce, jadalne owoce, ozdobne w zimie