Pietruszka korzeniowa Cukrowa (Petroselinum crispum) nasiona 500 g
Pietruszka korzeniowa ma jadalny korzeń oraz liście podczas gdy pietruszki naciowe mają tylko jadalne listki. Jest rośliną dwuletnią i zalicza się ją do rodziny roślin selerowatych. Ale raczej uprawia się ją w formie rośliny jednorocznej dla cennego korzenia właśnie. Korzeń to skarbnica witamin, błonnika, kwasu foliowego. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, pobudzi nasz apetyt i ułatwi trawienie.
Pietruszka Cukrowa należy do najwcześniejszych. Wytwarza krótki korzeń, o stożkowatym kształcie. Miąższ jest jędrny i aromatyczny, a do tego tworzy bujną nać. Polecana odmiana do bezpośredniego spożycia, raczej nie do przechowywania. To idealne odmiana do uprawy amatorskiej.
Pietruszka korzeniowa Cukrowa uprawa
Pietruszka ma podobne wymagania jak inne rośliny korzeniowe typu marchew. Należy zapewnić jej lekka i przepuszczalną glebę. W ciężkim podłożu korzenie mogą się deformować. Stanowisko dla pietruszki musi być jasne, jest bardzo wytrzymała na niskie temperatury, bardziej niż marchewka, co sprawia że jest prostym w uprawie warzywem. Zwykle wysiewa się ją w terminie marcu/kwietniu a zbiór korzeni przypada na październik-listopad. Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie. Rozstaw sadzenia powinien wynosić 20x50 cm.
W przypadku tej odmiany można zastosować też wysiew ozimy w listopadzie i grudniu.
Pietruszka korzeniowa Cukrowa zastosowanie
Ma szerokie zastosowanie jest uprawiana na warzywo, roślina lecznicza, surowiec zielarski. Jest jednym z głównych składników włoszczyzny a jej wykorzystanie w sztuce kulinarnej nie ma ograniczeń. Pietruszka korzeniowa to podstawa m.in zup, sałatek jarzynowych. Bez niej nie wyobrażamy sobie wielu dań. Taka pietruszka wyhodowana we własnym ogródku będzie smakowała jeszcze lepiej a co najważniejsze będzie ekologiczna.