Pietruszka korzeniowa Halblange - Berlińska (Petroselinum crispum) nasiona 500 g
Pietruszka korzeniowa ma jadalny korzeń oraz liście podczas gdy pietruszki naciowe mają tylko jadalne listki. Jest rośliną dwuletnią i zalicza się ją do rodziny roślin selerowatych. Ale raczej uprawia się ją w formie rośliny jednorocznej dla cennego korzenia właśnie. Korzeń to skarbnica witamin, błonnika, kwasu foliowego. Działa przeciwzapalnie, moczopędnie, pobudzi nasz apetyt i ułatwi trawienie.
Pietruszki Berlińska to odmiana późna i idealna jest do przechowywania (na użytek jesienią i zimą). Jedna z popularniejszych odmian, także w uprawie towarowej. Cechuje ją wysoka plenność. Korzenie tej odmiany osiągają ok 20 cm długości, są białe i jędrne. Nać tej odmiany charakteryzuje się dużymi liśćmi
Pietruszka korzeniowa Berlińska uprawa
Pietruszka ma podobne wymagania jak inne rośliny korzeniowe typu marchew. Należy zapewnić jej lekka i przepuszczalną glebę. W ciężkim podłożu korzenie mogą się deformować. Stanowisko dla pietruszki musi być jasne, jest bardzo wytrzymała na niskie temperatury, bardziej niż marchewka, co sprawia że jest prostym w uprawie warzywem. Zwykle wysiewa się ją w terminie marcu/kwietniu a zbiór korzeni przypada na październik-listopad. Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie. Rozstaw sadzenia powinien wynosić 20x50 cm.
W przypadku tej odmiany można zastosować też wysiew ozimy w listopadzie i grudniu.
Pietruszka korzeniowa Berlińska zastosowanie:
Ma szerokie zastosowanie jest uprawiana na warzywo, roślina lecznicza, surowiec zielarski. Jest jednym z głównych składników włoszczyzny a jej wykorzystanie w sztuce kulinarnej nie ma ograniczeń. Pietruszka korzeniowa to podstawa m.in zup, sałatek jarzynowych. Bez niej nie wyobrażamy sobie wielu dań. Taka pietruszka wyhodowana we własnym ogródku będzie smakowała jeszcze lepiej a co najważniejsze będzie ekologiczna.