Pieczarka brązowa - gotowy zestaw do uprawy 3 litry
Rewelacyjny zestaw miniszklarenka + zagrzybione podłoże do amatorskiej uprawy pieczarki brązowej. Swoje pieczarki może teraz uprawiać gdziekolwiek chcesz. Pieczarka jest grzybem który nie potrzebuje dostępu światła słonecznego, dlatego pieczarkę białą możesz uprawiać również z zacienionym miejscu.
Zwróć uwagę że wyhodowane przez Ciebie pieczarki będą świeże, zdrowie i ekologiczne. To zupełnie inny smak niż ten który znasz z marketów!
Pieczarki to bardzo popularne grzyby w kuchni, ale także bardzo zdrowy składnik naszej diety. Obecnie wiemy już, że pieczarki, podobnie jak inne grzyby, zawierają sporo białka, są bogate w błonnik i witamin.
ZALETY PIECZARKI:
- wszechstronne zastosowanie: można je jeść na surowo, gotować, smażyć, dusić, grillować, marynować, mrozić
- nie zawierają cholesterolu
- są bogate w witaminy: B1, B2, B3, C, prowitamina D2
- są niskokaloryczne
Zbiory z oferowanego zestawu trawają ok 4 miesiące. Pieczarki pojawiają się w kilku rzutach w odstąpach 1-2 tygodnia. Najpóźniej po ok 16 tygodniach podłoże jest wyczerpane i można je wyrzucić - stanowi ono doskonały nawóz dla roślin!
Pieczarka brązowa uprawa:
Zestaw zawiera podłoże z grzybnią i okrywę torfową zapakowaną w osobnym woreczku. Na całą powierzchnie kompostu z grzybnią rozsypujemy równomiernie torf (nie uklepujemy tylko luźno rozsypujemy) . Grubość nałożonej warstwy powinna być na poziomie ok 3 cm ( pozostałą część torfu możemy wykorzystać podczas kolejnych zbiorów pieczarek). Okrywa torfowa powinna być zawsze wilgotna dlatego należy ją bardzo dobrze nawilżać na przykład za pomocą spryskiwacza do podlewania roślin. GDY OKRYWA JEST WILGOTNA NIE PODLEWAMY. Tak przygotowaną uprawę przykrywamy przezroczystym denkiem i pozostawiamy na ok 8-10 dni w temperaturze 20 ºC – 25 ºC . Po tym czasie na powierzchni uprawy pojawi się biały nalot – jest to grzybnia, którą należy za pomocą np. małych grabek ogrodniczych czy widelca rozerwać i równomiernie rozprowadzić po powierzchni torfu. W tym momencie należy całą uprawę wstawić w chłodniejsze miejsce, w którym temperatura powinna wynosić 14 ºC – 18 ºC. Jeżeli grzybnia będzie znajdowała się w zbyt ciepłym pomieszczeniu zbiory mogą być mniejsze i mogą wystąpić choroby grzybów.
Aby otrzymać optymalnie wysokie plony podłoże z grzybnią powinno być wietrzone. W tym celu wystarczy kilka razy dziennie zdjąć przezroczyste denko i na krótki czas pozostawić pudełko otwarte.
Uwaga: Wilgotność torfu należy sprawdzać każdego dnia, a w razie potrzeby ostrożnie nawilżać. Jeśli okrywa torfowa jest zbyt wilgotna grzyby mogą się dusić, jeżeli jest zbyt sucha małe grzyby zginą w wierzchniej warstwie torfu.