Pepino Melon (Solanum muricatum) nasiona 0,01g
Pepino jest wieloletnim krzewem, jednak tylko w ciepłym klimacie. W Polsce może być uprawiane jedynie jako roślina jednoroczna, zarówno pod osłonami, jak
i bezpośrednio w gruncie. Tworzy owalne owoce długości 10-15 cm o wadze 200-300 gram. Skórka owocu ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo pomarańczowożółtą z jasnymi plamami. Wnętrze owocu wypełnia żółty soczysty miąższ o orzeźwiającym smaku, który wraz z znajdującymi się w nim nasionami spożywa się na surowo. Nazwa Pepino pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza ogórek. Nadali ją owocu hiszpańscy Konkwistadorzy, dla których niedojrzałe Pepino przypominało ogórek. Owoc należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak ziemniak, oberżyna i papryka oraz pomidor.
Pepino Melon uprawa:
Jak przystalo na rosline pochodzaca z tropików jest gatunkiem cieplolubnym. W Polsce moze byc uprawiane pod folia lub w szklarniach z nasion otrzymanych z dojrzalych owoców. W optymalnych warunkach rosnie bardzo szybko - nawet 20 cm na dzien. Z jednej rosliny mozna otrzymac kilka-kilkanascie owoców
Nasiona wysiewać w drugiej połowie kwietnia lub na początku maja, po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 7-8 cm. W temp. ok. 20 st C wschody trwają do 2 tygodni.
Pepino Melon zastosowanie:
Świeże owoce pepino są źródłem cennych dla zdrowia składników,
m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów. Owoce mogą być wykorzystywane w różnych fazach dojrzałości, w zależności od preferencji oraz ich przeznaczenia. Jako owoc, ze względu na większą zawartość cukrów, pepino spożywa się
w pełni dojrzałe, zaś jako warzywo
– przed osiągnięciem dojrzałości. Można go spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Jako warzywo pepino można dusić, gotować i smażyć, zaś z dojrzałych owoców można także robić dżemy. Nadają się również do mrożenia, suszenia i kandyzowania. Dojrzałe owoce są dość miękkie i podatne na odkształcenia, dlatego też nie nadają się do zbyt długiego przechowywania.