Papryka Słodka mieszanka odmian (Capsicum annuum) nasiona 0,5g
Oferowany pakiet nasion papryki to odmiany wczesne, doskonałe do uprawy w gruncie lub tunelach foliowych. Niskie, krępe rośliny mają sztywne wzniesione pędy i nie wymagają stosowania podpór. Owoce barwy czerwonej, zółtej i fioletowej, o grubym, smacznym miąższu.
Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. Już 2000 lat temu uprawiali ją Peruwiańczycy. Do Europy trafiła zaś za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw. Obecnie najwięcej papryki uprawia się w Grecji, Hiszpanii i oczywiście na Węgrzech. To właśnie ten kraj uznawany jest przez wszystkich za europejską stolicę papryki i to tutaj jest ona główną przyprawą dodawaną niemal do każdej potrawy.
Skład mieszanki w %: Papryka Ettuda 20%, Papryka Oda 20%, Papryka Ożarowska 20%, Papryka Marta Polska 20%, Papryka Feher 20%
Papryka Słodka mieszanka odmian uprawa:
Wysiew nasiona w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 18-20 stopni wschody następują po 10-14 dniach. Siewki w fazie jednej pary liści pikować do doniczek o średnicy 7-8 cm lub na palety o otworach średnicy 6 cm. Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja w rozstawie 40x40 cm. Uprawiać na żyznej, wilgotnej, dobrze nagrzewającej się glebie, w stanowisku słonecznym.
Papryka Słodka mieszanka odmian zastosowanie:
Papryka jest używana właściwie w każdej kuchni świata. Najwięcej jednak spożywają jej Węgrzy, Hiszpanie i Meksykanie. Ogromną jej zaletą jest wszechstronność – można przygotowywać ją na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje podawana na surowo w sałatkach, jako przekąska do kanapki, czy dodatek do różnych potraw, mający nadać im pikantności. Ale jeść ją można również na ciepło, np. gotowaną, pieczoną lub grillowaną z mięsnym farszem. Wyśmienicie sprawdza się w przetworach. Marynowana w occie, z dodatkiem pieprzu i młodej cebulki zdetronizować może niejedną surówkę podaną do niedzielnego obiadu.