Produkt chwilowo niedostępny. Poinformuj mnie gdy produkt będzie dostępny
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 3126
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: Nasiona importowane
Nasiona importowane

Papryka Ostra Pasilla Bajio nasiona 5 sztuk

Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w rzeczywistości ta niepozorna siostra słodkiej papryki nie tylko nie szkodzi, ale może nawet pomóc. Może więc warto przekonać się do jej ostrego smaku i wprowadzić ją do swojej diety?

Prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo.

Papryka Pasilla Bajio znana także jako "chile negro". Nazwa z hiszpańskiego oznacza „rodzynek” i nawiązuje do jej pomarszczonej powłoki i ciemnego koloru. Pasilla charakteryzuje się smakiem ziół i suszonych owoców z posmakiem kawy, lukrecji, rodzynek i kakao. Nieodzowny składnik tradycyjnych potraw meksykańskich, takich jak: mole i enchilada. Roślina osiąga wielkość ok. 90-120 cm, sam owoc ma ok. 15-25 cm długości i ok.5 cm szerokości.

Jest to jedna z ostrzejszych papryk chilli na skali scoville osiąga od 1 000 000 do 2 500 000 jednostek. Idealna dla początkujących podróżników ostrych smaków. 


Papryka Pasilla Bajio uprawa:

Nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 24 godziny. Sadzić w doniczce  w lekko wilgotnej ziemi, następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Zalecana temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 22-25°C. Ziemia powinna być wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie. Ponieważ owoce tej odmiany są duże i ciężkie, roślina powinna być podpierana, by zapobiec jej złamaniu.
Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach.
Papryki dojrzewają po ok. 78- 90 dniach od wysiewu.


Papryka Pasilla Bajio zastosowanie:

Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem.

W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Stosowana także jako element dekoracyjny potraw.

Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
 
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...