Papryka ostra SERRANO czerwona, stożkowa (Capsicum annuum) nasiona
Papryka Serrano to powiew meksykańskiego klimatu w naszej kuchni. Nie duże papryczki tej odmiany posiadają szeroką rzeszę zwolenników również w Polsce. Paprykę Serrano możemy uprawiać pod osłonami lub na działce. Jest plenną odmianą, toteż uprawy powinien spróbować każdy, nawet ogrodnik amator, który bez większych problemów poradzi sobie z jej wyhodowaniem.
Owoce tej papryki oprócz ostrości mają także orzeźwiający cytrusowy aromat. Papryczki Serrano to nieodłączny składnik większości meksykańskich dań, świetnie komponujący się z pieczonym i grillowanym mięsem, owocami morza, salsami (zwłaszcza guacamole), serem pleśniowym, świeżymi sałatkami czy jajkiem na zimno. Idealnie komponują się z owocami morza. W Europie najczęściej stosowane są jako dodatek na kanapkę oraz do pizzy.
Ostrość tej papryczki oscyluje w granicach 100 000 SHU.
Papryka Serrano uprawa:
Nasiona wysiewamy w drugiej połowie marca, korzystając z krążków torfowych lub wielodoniczek torfowych. Aby uprawa cieszyła się powodzeniem zalecamy użycie Bio złota - naturalnego aktywatora do nasion. Nasiona kiełkują po ok. 25 dniach od siewu. Gotową rozsadę na miejsce stałe przesadzamy w drugiej połowie maja. Pamiętaj aby przy uprawie ostrych papryk korzystać z rękawiczek.