Papryka Ostra Hungarian yellow wax hot (Capsicum annuum) nasiona 0,5g
Papryka Hungarian to odmiana wczesna, plenna do uprawy w gruncie oraz pod osłonami. Roślina o luźnym, wzniesionym pokroju oraz wiotkich łodygach. Owoce długie (12-15 cm), w kształcie wydłużonego stożka. W fazie dojrzałości konsumpcyjnej owoce jasnożółte, później ciemnopomarańczowe. Miąższ nieco ostry w smaku. Nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Odmiana odporna na niekorzystne warunki środowiska. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się Kolumbię, stamtąd uprawę rozszerzono na inne rejony świata. W Europie paprykę spopularyzowali Węgrzy. Okrągłe, podłużne, mięsiste, „przysadziste”, ostre w smaku, chilli, czuszki, fresno, tabasco, serrano – to bogata rodzina papryk, gwarantujących zdrowe żywienie. Papryka należy do dużej rodziny warzyw psiankowatych, czyli jest dość blisko spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Chociaż z Ameryki do Europy przywędrowała już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i bardzo popularne leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat.
Papryka Ostra Hungarian zastosowanie:
Doskonała na przetwory - oraz do bezpośredniego spożycia. Jednocześnie owoce są bardzo dekoracyjne. W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B i witaminy C oraz związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Zatem warzywo to wpływa pozytywnie na nasze ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, a nawet kości i mięśni. Reguluje ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ponieważ ma też sporo błonnika (ok. 2 g w 100 g), sprząta w jelitach i ułatwia pracę układu pokarmowego. Działa moczopędnie, chociaż niezbyt mocno, co przyspiesza dodatkowo proces oczyszczania organizmu.
Papryka Ostra Hungarian uprawa:
Wysiew nasion pod osłony w marcu do skrzynek lub na palety. w temp. 18-20°C nasiona kiełkują po 10-14 dniach. Siewki w fazie liści, należy pikować na palety lub do doniczek o średnicy ok. 6 cm. Do gruntu można sadzić po ostatnich wiosennych przymrozkach w rozstawie 45x60 cm. Wymaga żyznych i przewiewnych gleb zasobnych w składniki mineralne i wodę.