Papryka Ostra Cayenne (Capsicum annuum) nasiona 0,15g
Papryka Cayenne (Finger pepper, Ginnie pepper, Indian pepper ) – klasyczna i jedna z najbardziej znanych odmian chili. Wiele niewtajemniczonych w świat chili osób, uważa iż każda ostra papryka charakteryzuje się jej wyglądem. Cayenne hodowana jest od dawna w dużych ilościach. Uprawiana była już 7000 lat temu w Meksyku, a w Peru 4000 lat temu. Do Europy została przywieziona w XV wieku przez Portugalczyków, a następnie przetransportowana do innych tropikalnych zakątków świata, gdzie aktualnie jest uprawiana. Nazwa pochodzi od rzeki i miasta Cayenne znajdującego się w Gujanie Francuskiej w Ameryce Południowej
Papryka ostra Cayenne to ostra papryczka chillio o owocach czerwonych, wydłużonych, ostrych w smaku. Polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Długość ok. 7-18 cm, szerokość ok. 1-1,5 cm; długa i smukła, czerwona chili z ostrym końcem w kolorze od zieleni do jasnej czerwieni.
Obok jalapeno i habanero, jest ona najbardziej ognistą papryką na świecie. Warto wiedzieć, że oprócz smakowych walorów, chili ma także działanie rozgrzewające oraz pobudzające układ krążenia. Miłośnicy tego rodzaju papryki powinni jednak uważać, gdyż nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. A jeśli już nie mogą się powstrzymać przed jej spożyciem, to powinni zapamiętać sposób na złagodzenie jej ostrego smaku. Wystarczy po zjedzeniu wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. W tym przypadku płukanie wodą nie przyniesie zamierzonego efektu.
Papryka Ostra Cayenne uprawa:
Wysiew nasion w połowie marca do skrzynek lub na palety pod oslonami. W temp. 18-20 st.C wschody następują po 10-14 dniach.
Papryka Ostra Cayenne zastosowanie:
Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Stosowana także jako element dekoracyjny potraw. Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku.
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.
Nasiona posiane, zobaczymy jakie będą plony :). Polecam ten sklep - pełna profeska.