Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 3124
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: Nasiona importowane
Nasiona importowane

Papryka Ostra Chilli Long Red nasiona 5 sztuk

Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w rzeczywistości ta niepozorna siostra słodkiej papryki nie tylko nie szkodzi, ale może nawet pomóc. Może więc warto przekonać się do jej ostrego smaku i wprowadzić ją do swojej diety?

Prozdrowotne właściwości papryczka chili zawdzięcza swojemu bogatemu składowi. W 100 g tego południowoamerykańskiego warzywa znajdziemy aż 240 proc. dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, 39 proc. zapotrzebowania na witaminę B6 oraz 32 proc. na witaminę A. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie, która według licznych badań ma działanie antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe. W papryczce znajdziemy też potas, mangan, magnez i żelazo.

Papryka Chilli Long Red pochodzi z Japoni z doliny JiaoGuo gdzie prowadzona jest największa uprawa tej odmiany. Roślina jest pokroju kompaktowego dorasta do 100cm. Owoce długie osiągają od 35-40 cm długości oraz ok 750g wagi. Odmiana średnio wczesna.

Obok jalapeno i habanero, jest ona najbardziej ognistą papryką na świecie. Warto wiedzieć, że oprócz smakowych walorów, chili ma także działanie rozgrzewające oraz pobudzające układ krążenia. Miłośnicy tego rodzaju papryki powinni jednak uważać, gdyż nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. A jeśli już nie mogą się powstrzymać przed jej spożyciem, to powinni zapamiętać sposób na złagodzenie jej ostrego smaku. Wystarczy po zjedzeniu wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. W tym przypadku płukanie wodą nie przyniesie zamierzonego efektu.


Papryka Long Chilli Red uprawa:

Wysiew nasion w polowie marca do skrzynek lub na palety pod oslonami. W temp. 18-20 st.C wschody nastepuja po 14-21 dniach. Odmiana ta idealnie nadaje się do uprawy w donicach.


Papryka Long Chilli Red zastosowanie:

Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem.

W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Stosowana także jako element dekoracyjny potraw.

Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
 
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.


Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...