Papryka Słodka Gigant Marconi (Capsicum annuum) 10 nasion
Papryka należy do dużej rodziny warzyw psiankowatych, czyli jest dość blisko spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Chociaż z Ameryki do Europy przywędrowała już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat. Papryka słodka Gigant Marconi - to bardzo smaczna, niezwykle słodka i chrupiąca papryka której owoce osiągają około 30cm długości i wagę ok 500-700 gram. Jest to jedna z największych odmian papryki znanej na świecie. Idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia na kanapki, sałatki jak i do nadziewania.
Papryka Gigant Marconi właściwości:
- Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. W papryce nie.
- Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory! Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych.
- Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pół średniej świeżej papryki (10 dag) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, dwa strąki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.
Papryka Gigant Marconi uprawa:
Sadzić należy w gruncie w miejscach nasłonecznionych, zacisznych na glebie próchniczej, pulchnej , przewiewnej , dobrze nagrzewającej się i dostatecznie wilgotnej, na dobrze rozłożonym oborniku lub kompoście. Dojrzałość fizjologiczną osiąga po ok. 75 - 80 dniach od wysadzenia.