Papryka Ostra Peru Lemon nasiona 5 sztuk
Papryka Chilli Peru Lemon - to peruwiańska papryka chili, w skład której wchodzi kilkanaście różnych odmian. Charakteryzuje się owocowym smakiem, a jej żółta odmiana jest ceniona ze względu na swój intensywny cytrynowy smak. W postaci suszonej i sproszkowanej wchodzi w skład wielu peruwiańskich i boliwijskich potraw. Wygląd: długość ok.7,5 – 12,5 cm, szerokość 3 cm, chili o kształcie stożkowatym, podobnym do trójkąta; występuje w żółtym, jasnopomarańczowym i czerwonym kolorze. Zastosowanie: mielone na różnokolorowe proszki, stosowane jako dekoracyjne przyprawy Występowanie: od Ameryki Środkowej do Peru. Warto dodawać do potraw ostre papryczki chili. Bardzo korzystnie wpływają one na serce, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów we krwi. Jakby tego było mało - przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach - zapobiega zatruciom pokarmowym. Jedzenie ostro przyprawionych potraw dostarcza silnych wrażeń smakowych, a nawet – jak w przypadku papryczek chili – powoduje lekki ból. Jedząc papryczki chili, czujesz dreszcz ryzyka, nie narażając się na żadne szkody. Jest nawet wręcz przeciwnie!
Papryka Chilli Peru Lemon właściwości:
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
Papryka Chilli Peru Lemon uprawa:
Nasiona moczyć w ciepłej wodzie przez 30 godzin. Sadzić w doniczce w lekko wilgotnej ziemi, lub w krążkach torfowych - następnie przykryć ją szkłem lub folią do momentu pojawienia się kiełków. Roślina powinna być ustawiona w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu. Temperatura otoczenia powinna wynosić ok. 20-25°C. Ziemia powinna być stale wilgotna, ale nie należy podlewać jej nadmiernie (nie przelewać). Pierwsze kiełki pojawiają się po ok. 2 - 3 tygodniach. Papryki dojrzewają po ok. 80 dniach od wysiewu.