Papryka Ostra Jalapeno Fioletowa (Capsicum annuum) nasiona ok. 10 sztuk
Papryka Jalapeno fioletowa tworzy dekoracyjne fioletowe owoce. Papryka Jalapeno ma owoce o średniej wielkości ( do 10 cm długości ). Owoce są koloru purpurowego. Ta odmiana Papryki Jalapeno ceniona jest ze względu na swój ostry smak. Bardzo obficie plonuje, przeciętnie z jednej rośliny zrywa się 25-35 owoców. Z jalapeno przygotowuje się słynne chipotle czyli wędzoną paprykę. Papryka chili w uprawie domowej jest rośliną wieloletnią i można ją uprawiać w domu przez cały rok.
Papryka Ostra Jalapeno Fioletowa uprawa:
Wysiew do doniczek przez cały rok, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dlatego dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.
Ostra Jalapeno Fioletowa zastosowanie:
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.