Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2644
Orientacyjny czas wysyłki: 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.50 PLN
Producent: Nasiona importowane
Nasiona importowane

Papryka Ostra Jalapeno Fioletowa (Capsicum annuum)nasiona (5 sztuk)

Chilli ma działanie rozgrzewające organizm. Trzeba jednak uważać ztego rodzaju papryką, nadmierne spożywanie chili może zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka. Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki chilli nalezy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.


Odmiana Jalapeno tworzy dekoracyjne fioletowe owoce. Papryka Jalapeno ma owoce o średniej wielkości ( do 10 cm długości ). Owoce są koloru purpurowego. Ta odmiana Papryki Jalapeno ceniona jest ze względu na swój ostry smak.
Bardzo obficie plonuje, przeciętnie z jednej rośliny zrywa się 25-35 owoców. Z jalapeno przygotowuje się słynne chipotle czyli wędzoną paprykę.

Papryka chili w uprawie domowej jest rośliną wieloletnią i można ją uprawiać w domu przez cały rok.



Papryka Ostra Jalapeno Fioletowa (Capsicum) uprawa:

Wysiew do doniczek przez cały rok, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dletgo dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.


Papryka Ostra Jalapeno Fioletowa (Capsicum) zastosowanie:

Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne.

W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą.

Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku.

Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.
 
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek.


  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Pora siewu: 

    wysiew cały rok do doniczek, lub pod osłonami

  • Pora zbiorów: 

    cały rok , w zależności od czasu siewu

  • Rozstawa: 

    -