Papryka Ostra Jalapeno Tam Zielona (Capsicum annuum) nasiona 5 sztuk
Jalapeno, zwana także pieprzem chilijskim, wywodzi się z Ameryki Południowej (Meksyk). Do Europy przywędrowała w XV w. wraz z Krzysztofem Kolumbem. Papryka Jalapeno jest łagodną odmianą chili, jej owoce mogą osiągać do 5-9 cm i z reguły są w czerwonym kolorze (zdarzają się także zielone, pomarańczowe, a nawet fioletowe). Chilli ma działanie rozgrzewające organizm. Spożywanie papryki chili obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmaga jej przepływ i poprawia apetyt, a także przyśpiesza metabolizm. Nie podaje się zalecanego dawkowania papryczki jalapeno, jednak ze względu na jej ostry smak zjedzenie jej w dużych ilościach jest niemal niemożliwe. Jeśli jesteś wielbicielem ostrych smaków, pamiętaj aby spożywać jalapeno z umiarem, ponieważ zawarta w nich kapsaicyna jest alkaloidem, który spożywany nadmiernie może być szkodliwy Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki chilli należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.
Papryka Ostra Jalapeno Tam Zielona zastosowanie i właściwości:
Papryczki używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Bardzo ostre papryki należy używać ostrożnie. Jeżeli nie przepadamy za pikantnymi potrawami to na pewno warto je hodować, że względu na to, że są bardzo dekoracyjne. W postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów; sproszkowana - stosowana jako przyprawa. Dobrze komponuje się z owocami morza oraz pizzą. Niesamowita bomba witaminowa, jako dodatek do każdego posiłku. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów. Pod względem zawartości tego składnika zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której papryka (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie traci w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia. Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo (jedenaście razy więcej niż zielone) beta - karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm przed poważnymi chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek. Odmiana Jalapeno Tam tworzy dekoracyjne zielone owoce, w późniejszej fazie stają się czerwone. Jest bardzo ostrą papryką a jej smak jest ceniony na całym świecie. Jej owoce są średniej wielkości - osiągają do 10 cm długości. Z jednego krzaczka można zebrać nawet 30/35 owoców. Z owoców Jalapeno przygotowuje się słynne chipotle - czyli wędzone papryczki, które później dodaje się do mięs, marynat i różnego rodzaju sals.
Papryka Jalapeno uprawa z nasion:
Wysiew do doniczek przez cały rok, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona warzyw poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Poleca się zastosować specjalną ziemię do wysiewu warzyw lub krążki torfowe. Później rośliny należy przepikować. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna- papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki chilli wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały (dobrze je chować do domu w zimne dni), są to rośliny uprawiane głównie w tropikalnym klimacie, dlatego dobrze zapewnić im temperaturę powyżej 20 st. C. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.
Pierwsze nasionka wyskoczyły dziś z ziemi :) Dziękuję, polecam i pozdrawiam!