Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2476
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 6.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Ogórek Gruntowy Konserwowy Izyd (Cucumis sativus) nasiona 5g

Ogórek Izyd to ceniona odmiana ze względu na wysoką plenność, ogórek ten przeznaczony jest głównie do konserwowania. Główną zaletą jest wysoka odporność na mączniaka rzekomego - co znacznie ułatwia uprawę i ogranicza stosowanie oprysków. Owoce Izyda są cylindryczne, grubo brodawkowe, zielone. Nie mają tendencji do przerastania na grubość. Silny wzrost i duża zdolność regeneracji roślin umożliwia zbiór owoców do późnej jesieni.

Ogórki są znane człowiekowi od prawie 5000 lat, szklarniową uprawę i kiszenie ogórków w beczkach znane było już starożytnym Rzymianom. W Polsce ogórki uprawia się od kilkuset lat. Bardzo popularne są kiszone ogórki. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone są bardzo smaczne i bogate w witaminy - poprawiają odporność organizmu. Ogórki konserwowe doskonale sprawdzają się w uprawie amatorskiej.


Ogórek Izyd uprawa

Izyda siejemy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona ogórka wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Aby przyspieszyć wzrost roślin można je okryć włókniną. Ogórkom należy zapewnić glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko musi być ciepłe. W okresie wzrostu ogórki bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie nawozem bogatym w potas lub płynnym nawozem organicznym (np. Bio Złoto, Biohumus). Istotne jest odpowiednie podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.


Ogórek Gruntowy Konserwowy Izyd zastosowanie

Ogórki pomagają naszemu organizmowi w usuwaniu nadmiaru wody, a więc znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Większość składników mineralnych znajduje się w skórce. Surowe ogórki są ciężkostrawne dla niektórych osób, ale ukiszone duża łatwiej się trawią. Ogórki są idealne do jedzenia na surowo, ale możemy je ukisić, zakonserwować, zrobić z nich zupy i dipy. Mają także duże znaczenie w kosmetyce, możemy z nich zrobić domowe oczyszczające maseczki.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    5 g

  • Pora siewu: 

    V

  • Pora zbiorów: 

    15 VII-15 IX

  • Rozstawa: 

    80-100 x 15 cm