Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Borus (Cucumis sativus) nasiona 5g
Człowiek zna Ogórki od prawie 5000 lat. Uprawę w szklarniach i kiszenie ogórków w beczkach znane było już w starożytnym Rzymie. W Polsce ogórki uprawia się od kilkuset lat. Bardzo popularne są kiszone ogórki. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone są bardzo smaczne i bogate w witaminy- poprawiają odporność organizmu. Ogórki kiszone to świetne źródło witaminy C, to również doskonała, niskokaloryczna zakąska.
Odmiana Borus jest średnio wczesna, bardzo plenna odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie. Wytwarza smukłe owoce, grubobrodawkowe. Owoce o zielonej skórce i małej komorze nasiennej są idealne do kwaszenia. Rośliny są odporne na parcha dyniowatych i tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego.
Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Borus uprawa:
Ogórka Borusa wysiewamy w maju, w rzędy co 80-100 cm. Nasiona wysiewamy w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona co 15 cm. Wschody następują po ok. tygodniu/dwóch. Aby przyspieszyć wzrost roślin można je okryć włókniną. Ogórkom należy zapewnić glebę silnie nawożoną, zasobną w wodę i przepuszczalną. Stanowisko musi być ciepłe. Ogórki lubią nawożenie - bardzo ważne jest aby zasilać rośliny co ok. 2 tygodnie. Najlepsze są nawozy bogate w potas, płynne nawozy organiczne (np. Bio Złoto, Biohumus). Ważne jest też podlewanie, szczególnie w okresie kwitnienia i wzrostu owoców.
Ogórek Gruntowy Do Kwaszenia Borus zastosowanie:
Ogórki to uniwersalna warzywa. W postaci surowej najczęściej jadamy ogórki na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Cienkie plasterki z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu- mizerię, a utarte drobno na tarce w towarzystwie czosnku komponują się w aromatyczne tzatziki.
Możemy je kisić i marynować w occie w całości lub w plastrach. A po zalaniu ich wodą z solą otrzymujemy ogórki małosolne. Z kiszonych ogórków powstaje nasza tradycyjna zupa ogórkowa.