Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Sadzonki ziół
SKU: 2606
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Plantpol
Plantpol

Mięta marokańska sadzonka

Mięta Marokańska (Mentha spicata Moroccan) sadzonka:

Wyjątkowo aramtyczna i orzeźwiająca odmiana mięty !

Mięta jest wieloletnim ziołem, krzewiastego pokroju, osiągająca wysokość do 90 cm. Łodyga mięty pieprzowej jest rozgałęziona w okółkach liści, koloru zielonego aż do brunatno-brązowego w zależności od odmiany. Kwiaty zioła są niewielkie od 5 mm do 6 mm długości w kolorze różowym, czerwonawym lub jasno fioletowym. Mięta jest używana przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, przeciwwiatrowe oraz leczące dolegliwości żołądkowe. Zioło to jest stosowane w przypadkach problemów z niestrawnością, kolką lub wzdęciami. Zioło jest zwykle używane w postaci ciepłej herbaty przygotowanej z liści. Kilka szklanek dziennie może być wypijanych w celu szybkiego i skutecznego złagodzenia dolegliwości żołądkowych. W Europie, mięta jest często wykorzystywana w różnorodnych mieszankach herbat, które są przeznaczone do łagodzenia różnych dolegliwości związanych z żołądkiem, jelitami bądź wątrobą. Mięta w postaci herbatki ziołowej może być po prostu stosowana dla przyjemnego i orzeźwiającego jej smaku.

Mamy do dyspozycji wiele aromatycznych odmian mięt- więc możesz stworzyć w swoim ogrodzie aromatyczną kolekcję mięt.

Odmiana marokańska jest bardzo aromatyczna, wytwarza jasnozielone liście o ząbkowatych krawędziach i średnich purpurowych kwiatach. Dorasta do 40 cm.


Mięta Marokańska (Mentha spicata Moroccan) uprawa:

To bardzo proste w uprawie zioło, dosyć ekspansywne. Mięta to zioło mrozoodporne. Rozmnaża się za pomocą rozłogów, także trzeba pamiętać o odpowiednim miejscu dla mięty. Mięte uprawia się na skale przemysłową, jak również w przydomowych ogródkach w Europie, Azji czy Ameryce Pólnocnej. Mięta rośnie najlepiej w wilgotnej, piaszczystej, przepuszczalnej i zasobnej w wapń glebie. Stanowisko dla niej powinno być słoneczne, ale w półcieniu także sobie poradzi.


Mięta Marokańska (Mentha spicata Moroccan) zastosowanie:

Mięta ma wszechstronne zastosowanie od ozdobnego przez kulinarne po lecznicze. Bardzo modne w ostatnim czasie jest tworzenie ziołowych ogródków, wielu z nas sadzi zioła na balkonach- co jest bardzo praktycznym sposobem na świeże zioła pod ręka.
    Mięta jest wspaniałym środkiem leczniczym dla układu pokarmowego.

    Jeżeli zastosujemy miętę na skórę, złagodzi ona ból oraz obniży wrażliwość. Rozcieńczony olejek z mięty jest używany jako środek do inhalacji oraz do nacierania klatki piersiowej w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast całe zioło jest ważne w przypadku infekcji układu pokarmowego.

    Mięta posiada właściwości zarówno rozgrzewające, jak i chłodzące. Kiedy jest stosowana wewnętrznie, wzmaga gorąco i poprawia krążenie oraz poprzez rozproszenie krwi bliżej powierzchni ciała powoduje pocenie się. Ta właściwość może być wykorzystana wtedy, kiedy biorą nas dreszcze, mamy gorączkę, przeziębienie lub grypę. Działanie ściągające oraz zmniejszające przekrwienie mięty pomaga w złagodzeniu uczucia zapchanego nosa oraz kataru. Olejek z mięty jest czasami dodawany do gorącej wody, a następnie opary są wdychane w celu złagodzenia przeziębienia. Należy podkreślić, że menthol (składnik olejku z mięty pieprzowej), jak również liście zioła mogą być dodawane do produkcji pastylek do ssania, które przynoszą ulgę w czasie kaszlu. Menthol jest głównym składnikiem we wszelkich rodzajach maści przeznaczonych do nacierania zbolałych mięśni oraz stawów w celu złagodzenia ich bólu. Menthol stosowany miejscowo na skórę łagodzi jej swędzenie.

    Mięta jest ogólnie dobrym środkiem odżywczym. Przywraca nam energię. Świeże liście lub płyny z mięty są stosowane miejscowo na skórę w celu złagodzenia zapalenia stawów , bólów głowy oraz migren.

    Kulinarne zastosowanie mięty
    Świeże liście mięty możemy umieścić w chłodnych, letnich napojach lub w owocowych ponczach. Mięta jest podstawowym składnikiem w produkcji alkoholowych napojów miętowych (np.bourbon), jak również jest dodawana do napojów alkoholowych na bazie ginu.
    Świeżą miętę możemy dodawać do sałatek, jak również do zup gorących lub zimnych. W celu wzbogacenia smaku groszku zielonego, młodych ziemniaków lub marchewki, dodaje się gałązki świeżej mięty do wody, w której gotować się mają wyżej wymienione warzywa. Świeżych lub suszonych liści mięty używa się do sosów, masła, galaretek, szczególnie do klasycznego sosu miętowego podawanego do pieczeni z baraniny.
    Miętę dodaje się także do potraw z ryb, drobiu, mięsa oraz do wszelkich potraw z fasoli, groszku, itp. Liście mięty do potraw dodaje się zmiażdżone. Świeże gałązki zioła możemy dodawać do octu.
    Mięty ogólnie są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, gumy do żucia, napojów gazowanych, pieczonych produktów, lodów, żelatyn, syropów oraz likierów.


  • Wysokość sadzonki: 

    ok 10/30 cm

  • Pojemność doniczki: 

    0,5/1 l

  • Grupa roślin / Forma: 

    Zioła

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    0,4 m

  • Ph podłoża: 

    Obojętne

  • Rodzaj gleby: 

    Próchniczna

  • Pora kwitnienia: 

    Od Czerwca do Sierpnia

  • Mrozoodporność: 

    Całkowita Mrozoodporność

Polecamy