Mięta Lekarska pieprzowa (Mentha piperita) nasiona 0,1g
Mięta pieprzowa jest wieloletnim ziołem, krzewiastego pokroju, osiągająca wysokość do 90 cm. Łodyga mięty pieprzowej jest rozgałęziona w okółkach liści, koloru zielonego aż do brunatno-brązowego w zależności od odmiany. Mięta pieprzowa wytwarza pod poziomem gleby białe, poziome kłącza lub powierzchniowe kłącza koloru zielonego w zależności od tego, jak bardzo jest wilgotna gleba, w której rośnie. Liście mięty pieprzowej są kształtu podłużno-jajowatego, nierównomiernie piłkowane na ich końcach. Kwiaty zioła są niewielkie od 5 mm do 6 mm długości w kolorze różowym, czerwonawym lub jasno fioletowym. Mięta pieprzowa jest używana przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, przeciwwiatrowe oraz leczące dolegliwości żołądkowe. Zioło to jest stosowane w przypadkach problemów z niestrawnością, kolką lub wzdęciami. Zioło jest zwykle używane w postaci ciepłej herbaty przygotowanej z liści. Kilka szklanek dziennie może być wypijanych w celu szybkiego i skutecznego złagodzenia dolegliwości żołądkowych. W Europie, mięta pieprzowa jest często wykorzystywana w różnorodnych mieszankach herbat, które są przeznaczone do łagodzenia różnych dolegliwości związanych z żołądkiem, jelitami bądź wątrobą. Mięta pieprzowa w postaci herbatki ziołowej może być po prostu stosowana dla przyjemnego i orzeźwiającego jej smaku.
Mięta lekarska uprawa:
Miete pieprzowa uprawia sie na skale przemyslowa, jak równiez w przydomowych ogródkach w Europie, Azji czy Ameryce Pólnocnej. Mieta rośnie najlepiej w wilgotnej, piaszczystej glebie.
Surowce lecznicze: Części nadziemne, olejek eteryczny.
Mięta pieprzowa zastosowanie:
-
Mięta pieprzowa jest wspaniałym środkiem leczniczym dla układu pokarmowego. Zwiększa przepływ soków żołądkowych oraz żółci żołądkowej, jak również relaksuje mięśnie jelit. Zioło to posiada właściwości łagodzące wyściółkę oraz mięśnie okrężnicy, co pomaga w przypadkach rozwolnienia, jak również łagodzi spastyczną okrężnicę (częsta przyczyna zatwardzenia). Powleczony warstwą zabezpieczającą przed działaniem soku żołądkowego olejek z miety pieprzowej jest stosowany w krótkotrwałym leczeniu zespołu jelita wrażliwego. Na przykład w Anglii, lekarze zajmujący się chorobami układu pokarmowego rozpylają rozcieńczony olejek z mięty pieprzowej na instrument wykorzystywany podczas wziernikowania okrężnicy w celu uniknięcia jej skurczów.
Jeżeli zastosujemy miętę pieprzową na skórę, złagodzi ona ból oraz obniży wrażliwość. Rozcieńczony olejek z mięty pieprzowej jest używany jako środek do inhalacji oraz do nacierania klatki piersiowej w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Natomiast całe zioło jest ważne w przypadku infekcji układu pokarmowego.
Mięta pieprzowa posiada właściwości zarówno rozgrzewające, jak i chłodzące. Kiedy jest stosowana wewnętrznie, wzmaga gorąco i poprawia krążenie oraz poprzez rozproszenie krwi bliżej powierzchni ciała powoduje pocenie się. Ta właściwość może być wykorzystana wtedy, kiedy biorą nas dreszcze, mamy gorączkę, przeziębienie lub grypę. Działanie ściągające oraz zmniejszające przekrwienie mięty pieprzowej pomaga w złagodzeniu uczucia zapchanego nosa oraz kataru. Olejek z mięty pieprzowej jest czasami dodawany do gorącej wody, a następnie opary są wdychane w celu złagodzenia przeziębienia. Należy podkreślić, że menthol (składnik olejku z mięty pieprzowej), jak również liście zioła mogą być dodawane do produkcji pastylek do ssania, które przynoszą ulgę w czasie kaszlu. Menthol jest głównym składnikiem we wszelkich rodzajach maści przeznaczonych do nacierania zbolałych mięśni oraz stawów w celu złagodzenia ich bólu. Menthol stosowany miejscowo na skórę łagodzi jej swędzenie.
Mięta pieprzowa jest ogólnie dobrym środkiem odżywczym. Przywraca nam energię, jak również odgania letargię. Świeże liście lub płyny z mięty pieprzowej są stosowane miejscowo na skórę w celu złagodzenia zapalenia stawów (jeśli cierpimy na artretyzm), bólów głowy oraz migren związanych z problemami trawienia, neuralgii, rwy kulszowej oraz ogólnych bólów.
Kulinarne
Świeże liście mięty pieprzowej możemy umieścić w chłodnych, letnich napojach lub w owocowych ponczach. Mięta jest podstawowym składnikiem w produkcji alkoholowych napojów miętowych (np.bourbon), jak również jest dodawana do napojów alkoholowych na bazie ginu.
Świeżą miętę pieprzową możemy dodawać do sałatek, jak również do zup gorących lub zimnych. W celu wzbogacenia smaku groszku zielonego, młodych ziemniaków lub marchewki, dodaje się gałązki świeżej mięty pieprzowej do wody, w której gotować się mają wyżej wymienione warzywa. Świeżych lub suszonych liści mięty pieprzowej używa się do sosów, masła, galaretek, szczególnie do klasycznego sosu miętowego podawanego do pieczeni z baraniny.
Miętę pieprzową dodaje się także do potraw z ryb, drobiu, mięsa oraz do wszelkich potraw z fasoli, groszku, itp. Liście mięty pieprzowej do potraw dodaje się zmiażdżone. Świeże gałązki zioła możemy dodawać do octu.
Mięty ogólnie są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji słodyczy, gumy do żucia, napojów gazowanych, pieczonych produktów, lodów, żelatyn, syropów oraz likierów.
Orzeźwiający oraz PRZECIWBÓLOWY olejek
- 1½ szklanki (40g) dobrze wysuszonych liści mięty pieprzowej
- 2 szklanki (500ml) tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
Połączyć te dwa składniki w butelce lub szklanym słoju. Trzymać z dala od światła przez kres około 1 miesiąca i potrząsać słojem regularnie co 2 – 3 dni. Odcedzić. Olejku używać w przypadku bólów, skuczów mięśni, skurczów jelit, bólów głowy. Olejek masuje się na bolące miejsca lub przyrządza się z niego okłady i stosuje na bolące miejsca.Tak spoprządzony olejek, jeśli jest trzymany z dala od światła, możemy przechowywać przez okres około 1 roku.