Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) 0,5 g
Miechunka jadalna z rodziny "psiankowatych" jest kuzynką powszechnie znanego pomidora. Złota jagoda w Anglii, lub "miłość w klatce" we Francji czy wiśnia żydowska to tylko niektóre z poetyckich imion miechunki, zwanej w Polsce wiśnią peruwiańską. Miechunka pomidorowa to roślina jednoroczna pochodząca z Ameryki Południowej , obecnie uprawiana jako roślina dekoracyjna ze względu na charakterystyczne ognisto pomarańczowe "lampiony" , które do późnej jesieni zdobią opustoszałe ogrody. Wewnątrz misternej , podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc - jagoda o przedziwnym aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa.
Miechunka pomidorowa zastosowanie
- Anglicy jadają owoce miechunki maczane w gorącej czekoladzie . Francuzi na surowo jako przekąski lub w sałatce, albo po ugotowaniu w postaci syropu lub aromatycznej konfitury. Owoce te świetnie nadają się do galaretek i ciast .
- Mogą służyć również jako dodatek do mięs w postaci sosu (tak jak żurawina)
- Odmiana "Miechunka pomidorowa" (zielony owoc, wielkości małego pomidora) jest nieodłącznym elementem peperonaty - sosu do meksykańskiej tortilli (placek z mąki kukurydzianej nadziewany pikantnym farszem) .
Miechunka pomidorowa uprawa
Nasiona wysiej w kwietniu do doniczek, skrzynek lub na palety. W temp. 15-22 st. C wschody następują po dwóch tygodniach.