Microgreens - Szarłat jadalny 2g
Cena regularna:
towar niedostępny
Microgreens - Szarłat jadalny czerwony 2g
Microgreens inaczej mikroliście to młode wersje popularnych roślin jadalnych. Jako mikroliście uprawiać można wszystkie rodzaje sałat i ziół oraz większość warzyw. Pomysł ścinania i jedzenia roślin, gdy są jeszcze małe, narodził się w USA, w latach 80. Pierwsze mikroliście pojawiły się w restauracjach w mieście San Francisco i jego okolicach. Początkowo uprawiano tylko kilka gatunków, m.in. bazylię, buraka, kolendrę, rukolę oraz jarmuż. Obecnie lista gatunków roślin, nadających się do uprawy na mikroliście, jest znacznie większa – u nas znajdziesz 27 różnych odmian do tej ciekawej uprawy.
Mikroliście cenione są za swój unikalny wygląd, piękne kolory i doskonały smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkiem dekoracyjnym, jak i smakowym. Doskonale pasują do wszelkich kanapek i sałatek, ale także innych dań. Jednak smak i wygląd to nie jedyne ich zalety. Mikroliście są prawdziwą bombą witamin i minerałów.
W roku 2014 naukowcy związani z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadzili testy 25 gatunków mikroliści. Do badanej grupy należały m.in.: amarantus, rzodkiewka, kolendra, bazylia, szpinak, groszek, kukurydza, gorczyca i czerwona kapusta. Rośliny te były badane pod względem zawartości witamin: C, E, K oraz karotenów (są one prewitaminą witaminy A). Z przeprowadzonych testów wynika, że w mikroliściach danej rośliny jest znacznie więcej wartości odżywczych niż w jej dorosłej formie. W niektórych przypadkach różnica była nawet pięciokrotna. Mikroliście są bardzo ciekawą alternatywą dla tradycyjnych warzyw i ziół. Ich wygląd, smak oraz różnorodność daje olbrzymie pole do popisu w kuchni. Posiłki z nimi będą znacznie zdrowsze. Warto więc dać im szansę i wykorzystać drzemiący w nich potencjał.
Więcej o mikrogreens przeczytasz tutaj
Microgreens szarłat jadalny - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed odkryciem Ameryki, wraz z kukurydzą, fasolą i ziemniakami, stanowił podstawę pożywienia Inków, Majów i Azteków. Amarantus jest zbożem, które charakteryzuje się szczególnie wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Szarłat pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak czy pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy.
Microgreens szarłat jadalny czerwony - uprawa
Mikroliście są bardzo łatwe i szybkie w uprawie. Hodować je można zarówno w przydomowym ogródku, jak i na kuchennym oknie. Jeżeli zdecydujemy się na uprawę w domu, nie będą nas ograniczały pory roku. Nawet w środku mroźnej zimy będziemy mogli cieszyć się świeżymi mikroliśćmi. Potrzebne będą:
- Tacka lub niski pojemnik
- Nasiona
- Torf lub inne podłoże do wysiewu
Mikroliście nie wymagają dużej ilości podłoża, wystarczy warstwa grubości około 1,5 - 2 cm. Ważna jest jego długość i szerokość. Im większa powierzchnia wysiewu, tym większe zbiory. Pojemniczek na mikroliście powinien posiadać również kilka otworów w swoim dnie. Mają one umożliwić spływanie nadmiaru wody. Jest to ważne, nadmiar wody może prowadzić do gnicia i psucia się mikroliści.
Microgreens szarłat jadalny czerwony - do czego stosować?
Mąka z szarłatu poprawia jakość wypieków, pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków, przedłuża okres trwałości, a ponadto nadaje wyśmienity orzechowy smak. Może być też stosowana do wyrobu np. makaronów czy pieczywa oraz do sałatek i zup. Z kolei młode liście doskonale smakują z jogurtem, kefirem lub mlekiem. Nasiona mogą być natomiast wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Można z nich wytwarzać „amarantusowe masło”, majonez, a także mleko dla alergików. W Indiach nasiona smażone są w cukrze jako laddos lub gotowane z ryżem, w Himalajach zmielonych nasion używa się do przygotowania naleśnikopodobnych chapattis, a Indianki, jak przed wiekami, przeżuwają liście amarantusa i podają niemowlętom jako pokarm. Dlatego warto zaprzyjaźnić się ze zbożem XXI wieku.

Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


0,75 zł

0,75 zł

26,70 zł

7,00 zł

1,20 zł

0,90 zł

2,40 zł

0,90 zł

39,50 zł

0,84 zł