Melon Model (Cucumis melo) nasiona 1g
Melon - wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Jednak melon wciąż ewoluuje. Istnieje wiele odmian tego owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C oraz w składniki mineralne, zwłaszcza w potas.
Melon Model to odmiana średniowczesna do uprawy pod osłonami, szczególnie latem jako poplon. Rośliny o średniej sile wzrostu, wykazują wysoką tolerancję na mączniak prawdziwy i rzekomy. Owoce o wadze 500-800 g , okrągłe lub nieco spłaszczone. W okresie dojrzałości początkowo zielone, potem żółtozielone, płytkobruzdowane. Miąższ owoców zielony, gruby, soczysty, słodki i aromatyczny. Owoce doskonałe do spożycia na surowo, a także do sporządzania przetworów.
Melony były znane już w starożytności. Grecy i Rzymianie doceniali ich walory smakowe a z czasem trafiły również do Środkowej Europy. W Polsce były uprawiane od XIX wieku. Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem miąższu, smakiem, a w wyniku krzyżowań ciągle powstają nowe odmiany. Do naszego kraju Polski melony sprowadziła królowa Bona. Melony są bardzo rzadko uprawiane w Polsce, chociaż coraz częściej doceniamy ich odżywcze właściwości i walory smakowe i lecznicze właściwości.
Melon Model uprawa:
Nasiona wysiewamy po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 8-10 cm pod koniec kwietnia. Sadzimy do gruntu lub pod folią w drugiej połowie maja w rozstawie 80x50 cm. Wysadzamy rozsadę w fazie 4-5 liści. Przed posadzeniem do gruntu rośliny hartujemy. Uprawiamy w pierwszym roku po oborniku, na glebie łatwo nagrzewającej się, próchniczej i żyznej.
Melon Model zastosowanie:
Melony wspaniale komponują się w sałatkach, kompotach i deserach. Robi się z nich lody, zupy na zimno oraz sorbety. Niektóre gatunki można również marynować i dusić. Natomiast przecier z miąższu jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Zaś kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie.