Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 2516
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Melon Emir (Cucumis melo) nasiona 1g

Melon - wraz z arbuzem, dynią, ogórkiem i cukinią - zaliczany jest do jednorocznych roślin dyniowatych. Ten wyjątkowo smaczny owoc znany był już kilkaset lat temu. Jednak melon wciąż ewoluuje. Istnieje wiele odmian tego owocu, a w wyniku krzyżowania ciągle powstają nowe, różniące się od siebie kształtem, wielkością, kolorem miąższu, a przede wszystkim smakiem. Wszystkie odmiany są niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C oraz w składniki mineralne, zwłaszcza w potas.

Melon Emir to odmiana mieszańcowa. Wyróżnia się plennością i smakowitością owoców. Odporna na mączniak rzekomy. Melony uprawia się z rozsady.

Melony były znane już w starożytności. Grecy i Rzymianie doceniali ich walory smakowe a z czasem trafiły również do Środkowej Europy. W Polsce były uprawiane od XIX wieku. Istnieje bardzo wiele odmian tego owocu, które różnią się wielkością, kształtem, kolorem miąższu, smakiem, a w wyniku krzyżowań ciągle powstają nowe odmiany. Do naszego kraju Polski melony sprowadziła królowa Bona. Melony są bardzo rzadko uprawiane w Polsce, chociaż coraz częściej doceniamy ich odżywcze właściwości i walory smakowe i lecznicze właściwości.


Melon Emir uprawa:

Nasiona wysiewamy po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 8-10 cm pod koniec kwietnia. Sadzimy do gruntu lub pod folią w drugiej połowie maja w rozstawie 80x50 cm. Wysadzamy rozsadę w fazie 4-5 liści. Przed posadzeniem do gruntu rośliny hartujemy. Uprawiamy w pierwszym roku po oborniku, na glebie łatwo nagrzewającej się, próchniczej i żyznej.


Melon Emir zastosowanie:

Melony wspaniale komponują się w sałatkach, kompotach i deserach. Robi się z nich lody, zupy na zimno oraz sorbety. Niektóre gatunki można również marynować i dusić. Natomiast przecier z miąższu jest znakomitym dodatkiem do gęstych drinków i ponczów owocowych. Zaś kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 g

  • Pora siewu: 

    wysiew nasion w IV pod osłonami, do gruntu wysadzać w V

  • Pora zbiorów: 

    VII - IX

  • Rozstawa: 

    80 x 50 cm

Polecamy