Melisa lekarska (Melissa officinalis) sadzonka
Melisa należy do rodziny jasnowatych. Funkcjonuje kilka jem potocznych nazw, takich jak: rojownik, cytrynowe ziele, pszczelnik. Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, rozpowszechniona przez Arabów, znana przez Greków i Rzymian. Dziś jest popularna i uprawiana na całym świecie. Melisa to roślina wieloletnia i miododajna- licznie odwiedzają ją pszczoły. Jej pędy mogą osiągać 60/80 cm wysokości. Tworzy jasno-zielone liście o przyjemnych delikatnym, cytrynowym zapachu. Małe, urocze, jasnoróżowe kwiatuszki pojawiają się latem. To także roślina ceniona przez pszczelarzy- pożyteczne pszczoły ją uwielbiają. Nie bez powodu mell po łacinie to miód a z greckiego mellita znaczy pszczoła.W medycynie starożytnej była niezykle ceniona, zwana rodością dla serca lub eliksirem życia.
Melisa lekarska (Melissa officinalis) uprawa:
Melisa lubi glebę bogatą w wapń, próchniczą, bogatą w składniki odżywcze, jednocześnie musi ona być lekka, pulchna i przezpuszczalna. Dobrze zrobi jej rozłożony kompost i słoneczne stanowisko, poradzi sobie też w półcieniu, ale im mniej słońca tym mniej olejków eterycznych. Melisa jest ziołem mrozoodpornym, w bardzo srogie zimy może wymarzać, ale najczęściej odbija z korzeni. Rozstawa między roślinami powinna wynosić ok 20 - 40 cm. Rozrośnięte stare rośliny można dzielić uzyskując nowe sadzonki.
Melisa lekarska (Melissa officinalis) zastosowanie:
Melisa jest rośliną niezwykle cenioną w ziołolecznictwie. W aptekach i sklepach zielarskich produktów z melisą jest pełno. W dodatku świetnie sprawdzi się jako ozdobne zioło w naszym ogrodzie a nawet na balkonie- gdzie będzie roztaczać przyjemny zapach. Warto ją więc posadzić w pobliżu wypoczynkowych kącików lub pod oknami.
Melisa działa uspokajająco, pomoże nam w bezsenne noce, wyciszy skołatane nerwy. Dobra będzie także przy bólach głowy, obniżonym apetycie, można się nią inhalować gdy męczy nas kaszel. Najpopularniejszym sposobem spożywania melisy są herbatki i różnego rodzaju napary. Świeże listki możemy tez dodawać do owocowych, letnich sałatek, drinków i koktajli.