Marula (Sclerocarya birrea) nasiona (1 sztuka)
Marula to ciekawe egzotyczne drzewo, nazywane także "drzewem słoni", które bardzo lubią jej liście i owoce. Jej nasiona są bardzo poszukiwane, to prawdziwy rarytas. Marula to drzewo średniej wysokości pochodzące z rodziny nanerczowatych. Naturalnie występuje w południowej i zachodniej Afryce.
Owoce maruli mają wielkość piłki golfowej w środku znajduje się soczysty miąższ i duża pestka. Owoce mają kwaskowaty smak i bardzo dużą zawartość witaminy C. Dodatkowo wytwarzają bardzo mocny aromat niczym terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem. To właśnie ten miły zapach wabi zwierzęta (m.in słonie) które potrafią się upić owocami maruli. Z owoców wyrabia się słynny likier Amarula, produkowany jest w RPA. Dojrzałe owoce są myte, macerowane, a następnie mieszane ze świeżą homogenizowaną śmietanką z cukrem i poddawane naturalnemu procesowi fermentacji, likier zawiera 17% alkoholu.
Marula jest także wykorzystywana w kosmetyce, olej tłoczony z nasion jest bogaty w antyoksydanty i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Ma wspaniały wpływ na naszą skórę i włosy.
Marula (Sclerocarya birrea) nasiona Uprawa:
Nasiona Maruli są duże i bardzo twarde, przed wysiewem należy je namoczyć w ciepłej wodzie o temperaturze 25 °C. Nasiona moczymy przez 24h. Wysiew przeprowadzamy do żyznej, przepuszczalnej gleby na głębokość nasiona. Podłoże najlepiej zmieszać z perlitem (proporcja 80 do 20). Marula potrzebuje stanowiska słonecznego, podlewanie częste ale w małych ilościach. Kiełkowanie następuje po 2-8 tygodniach. Roślina na zimę może gubić liście. Należy pamietać, że wysiew egzotycznych nasion nie zawsze kończy się powodzeniem w naszych warunkach klimatycznych- tu dużo zależy od samej natury.