Marchew NANTES 3 - Nantejska Średnio Wczesna (Daucus carota) nasiona 4g + 1g gratis
Marchew liczy już sobie ponad kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Warzywo to kiedyś wyglądało całkowicie inaczej niż obecnie. W starożytności rozpowszechniona była marchew biała, którą mocno ceniono za jej odżywcze właściwości. Dopiero w XVII w. w Holandii wyhodowano pomarańczową odmianę, najpopularniejszą do dziś. Obecnie głównymi eksporterami marchwi są Chiny, Japonia, Stany Zjednoczone i oraz kraje Europy Środkowej.
Marchew Nates 3 to odmiana średniowczesna, przeznaczona na zbiór letni i jesienny. Nadaje się do przechowywania przy opóźnionym terminie siewu. Miąższ delikatny, smaczny, o kruchej konsystencji.
Do pomarańczowego koloru marchewki jesteśmy tak mocno przyzwyczajeni, że trudno nam uwierzyć, że wśród 100 odmian tego warzywa znajdują się także białe, żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe okazy. Co więcej, nie we wszystkich krajach marchewka to warzywo. W Portugalii uważana jest ona za owoc. A to wszystko za sprawą narodowego produktu kulinarnego – dżemu marchewkowego.
Z czym łączymy Marchew Nates 3 :
Marchewka w kuchni polskiej jest równie popularna jak ziemniaki. Najczęściej dodawana jest do zup, surówek i sałatek. Można ją jeść na surowo, jak i na ciepło – duszona z dodatkiem śmietany czy groszku konserwowego staje się dodatkiem wielu dań jarskich, ale także i obiadów mięsnych. Sprawdza się także jako składnik zapiekanek i sosów.
Pomimo, że marchewka jest warzywem, rewelacyjnie sprawdza się jako główny składnik ciast. Marchewkowy placek, który w smaku przypomina odrobinę piernik lub ciasto orzechowe, to bardzo popularny deser w Stanach Zjednoczonych. W Szwajcarii natomiast regionalnym wypiekiem jest tort marchewkowy. Wykorzystanie marchewki w produkcji deserów wzięło się najprawdopodobniej stąd, że ma ona w sobie dużą ilość cukru, znacznie większą niż inne warzywa.
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).
Marchew Nates 3 sadzenie nasion:
Siew od połowy marca do połowy maja. Rozstawa rzędów 25-40 cm. Grubość przykrycia nasion 1-2 cm. Zbyt gęste wschody przerwać na odległość 5-8 cm. Uprawiać na podłożach lżejszych, żyznych. Do zdrowego rozwoju swoich warzyw mogą przydać się również nawozy naturalne i ekologiczne możesz bogate w aktywne składniki.