Wczytuję dane...

Marchew

nasiona marchwi

Pochodzenie marchwi:

Marchew prawdopodobnie pochodzi z Persji. Na początku marchew była uprawiana dla jej liści i aromatycznych nasion, a nie dla korzenia. Pierwsze zmiany o korzeniu marchwi odnotowano w I wieku. Do Europy trafiła dzięki Hiszpanii w VIII wieku. W Indiach i Azji Zachodniej pojawiła się odmiana fioletowa. Na początku właśnie marchew występowała jako warzywo koloru białego, kremowego i fioletowego. Dopiero na przełomie XVI i XVII wieku w Holandii wyhodowano odmianę pomarańczową. Mimo, że pomarańczowa marchew zdominowała rynek, coraz częściej można spotkać odmiany w innych kolorach np. białą, żółtą czy fioletową.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie marchwi:

Marchew swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartym w niej witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom. Jednym z najważniejszych składników marchwi to beta-karoten. Zapewnia on prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ochronę przed nowotworami a także poprawia opaleniznę. Marchew zawiera również pektyny, które obniżają poziom cholesterolu, jak również flawonoidy, działające przeciwskurczowo na naczynia wieńcowe. Zwiększają one przepływ krwi do mięśnia sercowego. Marchew zalecana jest więc we wczesnej terapii miażdżycy.

Jak uprawiać marchew:

Nasiona marchwi najczęściej siejemy od połowy marca do połowy maja. Rozstawa rzędów 25-40 cm. Grubość przykrycia nasion marchwi 1-2 cm. Zbyt gęste wschody przerwać no odległości 5-8 cm. Uprawiać na glebach lżejszych i żyznych. Zasady uprawy mogą się różnić w zależności od odmiany marchwi.

Sortuj według: Wyświetl po produktów