Marchew Flakkese 2 Późna (Daucus carota) nasiona 5g
Marchew ma szerokie zastosowanie niemal we wszystkich kuchniach świata. Znamy ponad 60 gatunków tej rośliny. Marchew znana jest ze swoich właściwości leczniczych i kosmetycznych. Warto poznać jej dobroczynne właściwości i mieć ją w swoim przydomowym ogródku.
Marchew Flakkese 2 to odmiana późna, (okres wegetacji 140-160 dni), bardzo plenna, przydatna do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia. Tworzy duże, lekko stożkowate, dobrze wybarwione korzenie z prawie niewidocznym rdzeniem.
Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze.
Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
Marchew Flakkese2 uprawa:
Na sprzęt i spożycie latem lub jesienią siew w kwietniu, a na zimowe przechowywanie w pierwszej połowie maja. Rozstawa rzędów co 30-40 cm. Grubość przykrycia 1-2 cm. Przerywka na odległość 5-8 cm. Lubi ziemię lekką, dobrze doprawioną.
Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest on pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).
Marchew Flakkese2 zastosowanie:
Marchew pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalet beta - karotenu nie sposób przecenić.
Beta - karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Czerpiemy go głównie z... marchewki. Tak przynajmniej w swych badaniach dowiedli naukowcy z Wielkiej Brytanii, co potwierdzili podczas konferencji Experimental Biology w Kalifornii. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.