Malina czerwona Willamette Sadzonka (Rubus idaeus)
Malina czerwona jest wieloletnim krzewem owocowym należącym do rodziny różowatych. W stanie dzikim występuje w Europie i Azji. Uprawiana jest na szeroką skalę ze względu na smaczne i bardzo zdrowe owoce. Z reguły krzewy dorastają do ok 2 metrów wysokości, mają łukowate pędy pokryte kolcami. Maliny kwitną od maja do sierpnia i są roślinami miododajnymi. Uprawiana od średniowiecza. Bardzo popularna w Polsce.
Malina czerwona Willamette to niezwykle ceniona odmiana maliny, owocująca na pędach dwuletnich, której owoce mają klasycznie ciemno-czerwoną barwę. Ich wspaniały smak i aromat zachwycą każdego konesera malin i innych owoców.
Malina Willamette wykazuje wysoka odporność na choroby sprawia, że to idealna odmiana do uprawy dla początkujących ogrodników a także dla zapracowanych, ponieważ nie będzie sprawiać nam problemów w uprawie. Jej niebywałą zaletą jest długi czas owocowanie - od czerwca do sierpnia.
Rośliny owocują na pędach dwuletnich dlatego nie przycinamy ich tak jak maliny jesienne przy ziemi, tylko usuwany pędy które owocowały w danym roku, młode pędy zostawiamy do kolejnego roku.
Malina czerwona Wilamette zastosowanie
Maliny to owoce aromatyczne i bardzo zdrowe. Można je jest surowe ale to też wspaniały składnik konfitur, syropów, kompotów. Sok z naszych malin dodawany do herbaty poprawi naszą odporność. Maliny są bogate w witaminy, wzmacniają nasz organizm. Surowcem zielarskim są także liście krzewu.
Przepis na pyszną konfiturę z malin
Składniki:
- 2 kg malin
- 800 g cukru
- 600 ml wody
- 1 łyżkę soku z cytryny
W garnku (najlepiej żeby miał on grube dno) podgrzewamy wodę z cukrem do chwili, aż cukier się rozpuści. Do gotującego się syropu powoli dodajemy owoce malin oraz sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, co chwilę mieszając, aby cukier nie przywierał do dna. Jeżeli w trakcie gotowania, na wierzchu zauważymy pianę, najlepiej ją zebrać, żeby konfitura stała się bardziej klarowna.
Po zdjęciu naszej konfitury z ognia, zostawiamy ją do wystygnięcia na całą noc. Na drugi dzień ponownie ją podgrzewamy, do chwili aż zgęstnieje i będzie szklista.Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z gotującą się wodą przez 20 minut.
Smacznego :)
Malina czerwona Willamette uprawa
Podłoże dla malin musi być żyzne i lekko kwaśne. Można je sadzić na „wałach” jak truskawki co zapobiegnie nadmiernej wilgoci przy korzeniach. Sadzonki w doniczkach można sadzić od wiosny do jesieni.
Rozstaw sadzenia powinien wynosić ok 0,5/0,7 m między krzewami. Miejsce powinno być bardzo słoneczne aby owoce ładnie dojrzewały. Do zasilania najlepiej używać naturalnych, ekologicznych nawozów malin i truskawek. Sprawdzi się kompost lub nawóz z dodatkiem owczej wełny. Polecamy również skorzystać z mikoryzy do krzewów owocowych, dzięki której możemy zamikoryzować nasze krzewy co poprawi ich odporność na choroby i zwiększy plony. Aby rośliny dobrze owocowały należy usuwać boczne odrosty i prowadzić je na kilka/kilkanaście silniejszych pędów.
W przypadku malin owocujących na pędach dwuletnich - jesienią należy wyciąć pędy które owocowały na wysokości ok 15/20 cm, a jednoroczne zostawić. Maliny owocujące na pędach jednorocznych zazwyczaj owocują dwa razy w roku - jesienią lub wczesną wiosną wycinamy wszystkie pędy. Bardzo istotną kwestią jest nawadnianie, idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie linii kroplującej.
Perfekcyjny sprzedawca! Szybko i wesoło :) Bardzo dziękuję za miłe zakupy, mam nadzieję, że znajdę wiele okazji, by do Was wrócić. Polecam, polecam, polecam!