Majeranek - (Origanum majorana) 1g
Roślina jednoroczna wysokości 25-30 cm. Majeranek to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przypraw w wielu polskich kuchniach. Dodajemy go do mięs, zup, sosów i innych potraw.
Majeranek jest bliskim kuzynem oregano, pochodzący z regionów Morza Śródziemnego obecnie powszechnie stosowaną przyprawą w wielu częściach Europy. Na Bliskim Wschodzie nazywany jest: "za'tar" i często mylony jest właśnie z oregano. Uprawiany jest także w Stanach zjednoczonych , Anglii, Europie Środkowej Indiach.
Majeranek uprawa:
Uprawia się z rozsady i siewu wprost do gruntu. W temp. 20-25°C wschody następują w ciągu 7-14 dni. Z rozsady, wysiew w marcu do skrzynek lub na palety pod osłonami. Wysadzać w połowie maja do gruntu po 2-3 sztuki w rozstawie 25x20 cm. Zbioru ziela dokonuje się dwukrotnie na przełomie czerwiec - lipiec i wczesną jesienią. Udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, dostatecznie wilgotnych w drugim roku po oborniku.
Majeranek zastosowanie:
Majeranek to przede wszystkim doskonała przyprawa. Bardzo cenna tym bardziej, że wspomaga pracę układu trawiennego. Jeżeli planujemy ugotować coś ciężkostrawnego, majeranek będzie jak znalazł.
Niegdyś stosowano to zioło także w leczeniu kataru, jako dodatek do maści i inhalacji. Obecnie istnieją jednak skuteczniejsze specyfiki, dlatego też ta praktyka raczej nie jest już kultywowana.
Jak stosujemy majeranek?
Używajmy majeranku jako przyprawy. Cieszmy się jego smakiem oraz pozytywnym wpływem na procesy trawienne. Ten sposób użycia z całą pewnością zaskarbi sobie więcej zwolenników niż picie wywarów o wątpliwych walorach smakowych.