Mączka bazaltowa - naturalny nawóz 1kg
Mączka bazaltowa mimo, że używana w ogrodnictwie od ponad 100 lat to często jest produktem bagatelizowanym. Najczęściej zaopatrujemy się w specjalistyczne nawozy o nowoczesnej formule, które niejednokrotnie okazują się dużym rozczarowaniem, przez co wtedy z pokorą wracamy do starych, znanych naszym babciom, a przede wszystkim tanich metod.
Mączka bazaltowa jest produktem naturalnym powstającym poprzez zmielenie skały bazaltowej. W swoim składzie zawiera szereg makro- i mikroelementów, przez co z powodzeniem może być stosowana w uprawach ekologicznych.
Mączkę bazaltową można wykorzystać do:
- nawożenia gleb nieurodzajnych i wyeksploatowanych
- jako uzupełnienie nawozów organicznych
- do przyspieszenia kompostowania
- do pozbycia się uciążliwych szkodników (mszyce, ślimaki i inne)
- ograniczenia rozwoju chorób
- do zaprawiania nasion i cebulek
- do przesadzania jako nawóz startowy
- do piaskowania trawnika (na ciężkich glebach)
Zastosowanie oraz dawkowanie Mączki bazaltowej:
Mączka bazaltowa może być stosowana we wszelkich uprawach, zarówno w ogrodzie, na otwartej przestrzeni, w szklarni, w domu i na balkonie. Składniki zawarte w mączce uwalniają się w naturalny sposób, bardzo powoli, wtedy kiedy rośliny ich potrzebują, przez co nie ma ryzyka przenawożenia roślin. Może być stosowana przez cały rok, także jako nawóz jesienny.
W przypadku chorób grzybowych i szkodników zaleca się opylać 1-2 kg mączki, powtarzając zabieg co tydzień, aż do ustania problemu.
Do użyźnienia gleby (w zależności od jakości gleby) zastosować należy 2-3 kg na 100m2 ogrodu. W uprawach sadowniczych zaleca się dawkować 10-15kg mączki bazaltowej na 100m2.
Ze względu na to, że Mączka bazaltowa ma odczyn pH w granicach 7,6, co oznacza, że jest zasadowa, to nie należy jej używać do nawożenia roślin kwaśnolubnych (różaneczniki, borówki, hortensje ogrodowe, azalie czy wrzosy).