Lippia słodka 'Lippia dulcis' azteckie ziele sadzonka
Wieczniezielona krzewinka jadalna i ozdobna do uprawy w pojemnikach o płożącym pokroju (niskie pnącze). Popularna roślina w Azji i Ameryce Południowej, gdzie służy do słodzenia (bezkalorycznego!) napoi i potraw- jest tam znana już od czasów Azteków. Tworzy długie do 80 cm, pokładające się pędy, okryte piłkowanymi, zielonymi, fioletowo podbarwionymi liśćmi. Przez cały rok kwitnie okrągłymi kwiatostanami, złożonymi z kremowych kwiatków.
Liście zawierają duże ilości jadalnej substancji słodzącej (hernandulcyny), która jest dwa tysiące razy słodsza od cukru, jednak prawie w ogóle nie zawiera kalorii. Liście mogą być zjadane na surowo jak cukierki. Mają przyjemny, lekko miętowy smak.
Lippia słodka uprawa:
Lippia lubi światło ale nie bezpośrednie działanie promieni słonecznych, gleba powinna być żyzna i wilgotna. Chcąc aby nam przezimowała przed przymrozkami zabieramy ją do pomieszczenia z dodatnią temperaturą. Można ją uprawiać przez cały rok w domu/mieszkaniu.
Lippia słodka zastosowanie:
Nadaje się także do pojemników, na balkon i taras, a także jako roślina okrywowa.
Liście lippi świeże lub suszone wykorzystuje się głównie jako naturalny słodzik do deserów i napojów. Wytwarza związek chemiczny nazywany hernandulyną, która jest 1000 razy słodsza od sacharozy (a 3 razy słodsza od popularnej stewii).