Kwiaty jadalne - Stokrotka pospolita, łąkowa biała 0,2g
Świadomi potrzeby zmiany nawyków żywieniowych, poszukujemy zdrowych i smacznych produktów lokalnych, o znanym pochodzeniu. Owoce, liście, łodygi, korzenie i bulwy – to powszechnie znane i cenione części roślin, które nadają się do jedzenia. Mało kto wie, że spożywać można także kwiaty. W krajach Azjatyckich (Chiny, Japonia, Tajlandia) oraz Europy Południowej (Włochy) z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji - w Polsce zwyczaj ten jest jeszcze mało spotykany, ale obecnie coraz bardziej modny.
Kwiaty jadalne nie są kulinarną nowością - przykładem mogą być herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Zapomniane na długo, dopiero teraz triumfalnie powracają do łask. Znajdziesz je wszędzie dookoła, w polu i na łące, jednak najlepiej wysiać je samemu, bo nie ma nic lepszego niż kwiatowa uczta wyrastająca na własnych grządkach.
Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji, faszerowane kwiaty cukini i kolorowy deser z kwiatów bratka? Kwiaty na Twoim talerzu sprawią, że posiłek będzie oryginalny i niezwykle wykwintny, a dodatkwo oprócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze i lecznicze: mogą posiadać w składzie białka, cukry, witaminy, mikroelementy, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, a także olejki eteryczne. Posiłek z dodatkiem kwiatów jadalnych z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i szczególnie wybredne podniebienie.
Kwiaty jadalne stokrotki pospolitej są w smaku delikatne, z wyczuwalnym posmakiem rzodkiewki. Kolorystycznie i smakowo świetnie komponuje się z sałatą oraz świeżym szpinakiem, jednak połączyć je możemy także z rzodkiewką lub z czerwonymi warzywami (papryka, pomidor) - białe kwiatuszki dodadzą surówce elegancji. Jako dodatek do słabej herbaty ma wyraźnie wyczuwalny i przyjemny aromat.
Zanim rozpoczniesz swoją kwiatowo-kulinarną ucztę zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi kwiatów jadalnych:
- do przyrządzania potraw zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
- wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
- najlepiej jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
- nie jedz kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieszczyszone substancjami szkodliwymi
- nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
- nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
- unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
- jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów, a najlepiej od samych płatków.
PAMIĘTAJ!! Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.
MAKARON Z GORGONZOLĄ I STOKROTKAMI
kilka kwiatów stokrtoki
1 opakowanie sera gorgonzola
2 śmietanki 30%
2 garście szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 mała cebulka
makaron świderki
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę. Dodać śmietanę oraz ser gorgonzola. Całość zagotować. W międzyczasie mozna gotować makaron. Na oddzielnej patelni patelni zeszklić na łyżce oleju zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak i poczekać aż zmięknie. następnie dodać go do sosu z gorgonzolą i zblendować. Całość podawać z makaronem. Udekorować kwiatami stokrotki. Doprawić do smaku.