Kwiaty jadalne - Nasturcja niska Tom Thumb mieszanka 5g
Świadomi potrzeby zmiany nawyków żywieniowych, poszukujemy zdrowych i smacznych produktów lokalnych, o znanym pochodzeniu. Owoce, liście, łodygi, korzenie i bulwy – to powszechnie znane i cenione części roślin, które nadają się do jedzenia. Mało kto wie, że spożywać można także kwiaty. W krajach Azjatyckich (Chiny, Japonia, Tajlandia) oraz Europy Południowej (Włochy) z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji - w Polsce zwyczaj ten jest jeszcze mało spotykany, ale obecnie coraz bardziej modny.
Kwiaty jadalne nie są kulinarną nowością - przykładem mogą być herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Zapomniane na długo, dopiero teraz triumfalnie powracają do łask. Znajdziesz je wszędzie dookoła, w polu i na łące, jednak najlepiej wysiać je samemu, bo nie ma nic lepszego niż kwiatowa uczta wyrastająca na własnych grządkach.
Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji, faszerowane kwiaty cukini i kolorowy deser z kwiatów bratka? Kwiaty na Twoim talerzu sprawią, że posiłek będzie oryginalny i niezwykle wykwintny, a dodatkwo oprócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze i lecznicze: mogą posiadać w składzie białka, cukry, witaminy, mikroelementy, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, a także olejki eteryczne. Posiłek z dodatkiem kwiatów jadalnych z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i szczególnie wybredne podniebienie.
Kwiaty jadalne nasturcji niskiej mają pikantny i delikatnie piekący smak. W stanie świeżym może spożywać liście, kwiaty i nasiona. Z ich udziałem można przyrządzić smaczne sałatki i nalewki. Jadalny kwiat nasturcji niskiej jest wspaniałą dekoracją potraw z sera, jajek i dań mięsnych.
Zanim rozpoczniesz swoją kwiatowo-kulinarną ucztę zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi kwiatów jadalnych:
- do przyrządzania potraw zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
- wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
- najlepiej jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
- nie jedz kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieszczyszone substancjami szkodliwymi
- nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
- nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
- unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
- jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów, a najlepiej od samych płatków.
PAMIĘTAJ!! Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.
PESTO Z BAZYLII
kilka kwiatów nasturcji
2 szkl. świeżej bazylii
150 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego parmezanu
30g orzechów włoskich
sól
Liście bazylii opłukać. Natępnie dodaćdo nich orzechy i czosnek. Wszystko zmiksować na małych obrotach. Po powstaniu papki dodać oliwę. Gotowe pesto doprawić do smaku, dodać parmezan. Doskonale nadaje się do kanapek, które na wierzchu można udekorowac kwiatami nasturcji. Kwiaty nadają lekko chrzanowy smak.