Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona roślin ozdobnych
SKU: 4109
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kwiaty jadalne Cukinia Astra Polka - wczesna, ciemnozielona 2g

Świadomi potrzeby zmiany nawyków żywieniowych, poszukujemy zdrowych i smacznych produktów lokalnych, o znanym pochodzeniu. Owoce, liście, łodygi, korzenie i bulwy – to powszechnie znane i cenione części roślin, które nadają się do jedzenia. Mało kto wie, że spożywać można także kwiaty. W krajach Azjatyckich (Chiny, Japonia, Tajlandia) oraz Europy Południowej (Włochy) z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji - w Polsce zwyczaj ten jest jeszcze mało spotykany, ale obecnie coraz bardziej modny.


Kwiaty jadalne nie są kulinarną nowością - przykładem mogą być herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Zapomniane na długo, dopiero teraz triumfalnie powracają do łask. Znajdziesz je wszędzie dookoła, w polu i na łące, jednak najlepiej wysiać je samemu, bo nie ma nic lepszego niż kwiatowa uczta wyrastająca na własnych grządkach.

Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji, faszerowane kwiaty cukinii i kolorowy deser z kwiatów bratka? Kwiaty na Twoim talerzu sprawią, że posiłek będzie oryginalny i niezwykle wykwintny, a dodatkowo oprócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze i lecznicze: mogą posiadać w składzie białka, cukry, witaminy, mikroelementy, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, a także olejki eteryczne. Posiłek z dodatkiem kwiatów jadalnych z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i szczególnie wybredne podniebienie.

Kwiaty jadalne dynia zwyczajna Astra Polka mają mają lekki, słodki, nektarowy smak. Kwiaty dyni są świetnym dodatkiem do zup i omletów lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. Doskonale smakują w cieście naleśnikowym lub faszerowane np. kozim serem i smażone na głębokim oleju.


Zanim rozpoczniesz swoją kwiatowo - kulinarną ucztę zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi kwiatów jadalnych:

  • do przyrządzania potraw zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
  • wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
  • najlepiej jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
  • nie jedz kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieczyszczone substancjami szkodliwymi
  • nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
  • nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
  • unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
  • jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów,  a najlepiej od samych płatków.

PAMIĘTAJ!! Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.

SMAŻONE KWIATY Z DYNI

  • 10 szt. kwiatów dyni
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy widelca. Następnie zanurzamy w cieście kwiaty dyni. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy kwiaty w cieście i smażymy do zarumienienia się z obu stron. Na koniec odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    2 g

  • Pora kwitnienia: 

    VI- X

  • Pora siewu: 

    wysiew nasion w IV pod osłonami lub o 1-15 V wprost do gruntu, rośliny wysadzać po 20 V

  • Rozstawa: 

    20 x 30 cm