Kwiaty jadalne - Dynia zwyczajna cukinia Astra Polka nasiona 2g
Cena regularna:
3,99 zł
Promocja trwa do 31 maja 2025
towar niedostępny
Kwiaty jadalne Cukinia Astra Polka - wczesna, ciemnozielona 2g
Świadomi potrzeby zmiany nawyków żywieniowych, poszukujemy zdrowych i smacznych produktów lokalnych, o znanym pochodzeniu. Owoce, liście, łodygi, korzenie i bulwy – to powszechnie znane i cenione części roślin, które nadają się do jedzenia. Mało kto wie, że spożywać można także kwiaty. W krajach azjatyckich (Chiny, Japonia, Tajlandia) oraz Europy Południowej (Włochy) z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji - w Polsce zwyczaj ten jest jeszcze mało spotykany, ale obecnie coraz bardziej modny.
Kwiaty jadalne nie są kulinarną nowością - przykładem mogą być herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Zapomniane na długo, dopiero teraz triumfalnie powracają do łask. Znajdziesz je wszędzie dookoła, w polu i na łące, jednak najlepiej wysiać je samemu, bo nie ma nic lepszego niż kwiatowa uczta wyrastająca na własnych grządkach.
Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji, faszerowane kwiaty cukinii i kolorowy deser z kwiatów bratka? Kwiaty na twoim talerzu sprawią, że posiłek będzie oryginalny i niezwykle wykwintny, a dodatkowo oprócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze i lecznicze: mogą posiadać w składzie białka, cukry, witaminy, mikroelementy, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, a także olejki eteryczne. Posiłek z dodatkiem kwiatów jadalnych z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i szczególnie wybredne podniebienie.
Kwiaty jadalne dynia zwyczajna Astra Polka
Kwiaty dyni mają lekki, słodki, nektarowy smak. Kwiaty dyni są świetnym dodatkiem do zup i omletów lub jako dodatek kolorystyczny do sałatek. Doskonale smakują w cieście naleśnikowym lub faszerowane np. kozim serem i smażone na głębokim oleju.
Zanim rozpoczniesz swoją kwiatowo-kulinarną ucztę, zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi kwiatów jadalnych:
- do przyrządzania potraw zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
- wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
- najlepiej, jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność, jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
- nie jedz kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieczyszczone substancjami szkodliwymi
- nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
- nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
- unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
- jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie, rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów, a najlepiej od samych płatków.
PAMIĘTAJ!! Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.
Przepis na smażone kwiaty z dyni
- 10 szt. kwiatów dyni
- olej do smażenia
Ciasto:
- 100g mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy widelca. Następnie zanurzamy w cieście kwiaty dyni. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy kwiaty w cieście i smażymy do zarumienienia się z obu stron. Na koniec odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!

Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


24,99 zł

33,90 zł

1,80 zł

1,80 zł

1,80 zł

47,99 zł