Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona roślin ozdobnych
SKU: 4106
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Kwiaty jadalne - Aksamitka rozpierzchła mieszanka 1g

Świadomi potrzeby zmiany nawyków żywieniowych, poszukujemy zdrowych i smacznych produktów lokalnych, o znanym pochodzeniu. Owoce, liście, łodygi, korzenie i bulwy – to powszechnie znane i cenione części roślin, które nadają się do jedzenia. Mało kto wie, że spożywać można także kwiaty. W krajach Azjatyckich (Chiny, Japonia, Tajlandia) oraz Europy Południowej (Włochy) z pąków i płatków kwiatów przyrządza się potrawy lub służą one do ich dekoracji - w Polsce zwyczaj ten jest jeszcze mało spotykany, ale obecnie coraz bardziej modny.


Kwiaty jadalne nie są kulinarną nowością - przykładem mogą być herbaty ziołowe, których głównym składnikiem są np. kwiaty rumianku, bratka, nagietka i lipy. Zapomniane na długo, dopiero teraz triumfalnie powracają do łask. Znajdziesz je wszędzie dookoła, w polu i na łące, jednak najlepiej wysiać je samemu, bo nie ma nic lepszego niż kwiatowa uczta wyrastająca na własnych grządkach.

Czy wiesz, że można zrobić naleśniki z kwiatów czarnego bzu, sałatkę z kwiatów nasturcji, faszerowane kwiaty cukini i kolorowy deser z kwiatów bratka? Kwiaty na Twoim talerzu sprawią, że posiłek będzie oryginalny i niezwykle wykwintny, a dodatkwo oprócz walorów smakowych posiadają także właściwości odżywcze i lecznicze: mogą posiadać w składzie białka, cukry, witaminy, mikroelementy, flawonoidy, antocyjany i karotenoidy, a także olejki eteryczne. Posiłek z dodatkiem kwiatów jadalnych z pewnością ucieszy nie tylko oko, ale i szczególnie wybredne podniebienie.

Kwiaty jadalne aksamitki mają intensywny gorzko-cytrynowy smak bardzo podobny do skórki grejpfruta, dzięki czemu stanowią świetny dodatek do dań słodkich, jak i wytrawnych. Cudownie smakują w połączeniu ze śledziem.




Zanim rozpoczniesz swoją kwiatowo-kulinarną ucztę zapoznaj się z kilkoma zasadami dotyczącymi kwiatów jadalnych:

  • do przyrządzania potraw zrywaj wyłącznie świeże kwiaty - nie powinny być wilgotne ani zwiędnięte
  • wybieraj kwiaty młode, dopiero co rozwinięte lub w pączkach
  • najlepiej jeśli samodzielnie wysiejesz kwiaty w ogródku lub donicy na balkonie czy tarasie - masz wtedy pewność jaki kwiat dodajesz do posiłku oraz w jakich warunkach był uprawiany
  • nie jedz kwiatów rosnących przy ruchliwej drodze czy centrach handlowych - mogą być zanieszczyszone substancjami szkodliwymi
  • nie zrywaj kwiatów w parkach i na terenach zielonych - zwykle w tych miejscach obowiązują zakazy
  • nie spożywaj kwiatów z kwiaciarni czy sklepów ogrodniczych - z pewnością były opryskiwane chemikaliami
  • unikaj zbierania kwiatów porażonych grzybami lub uszkodzonych przez owady
  • jeśli jesteś osobą wrażliwą na nowe pokarmy lub masz alergie rozpocznij jedzenie od pojedynczych sztuk kwiatów,  a najlepiej od samych płatków.



PAMIĘTAJ!! Nie wszystkie gatunki roślin mają kwiaty nadające się do spożycia - pod żadnym pozorem nie spożywaj kwiatów, których nie potrafisz rozpoznać.


ZUPA Z DYNI Z DODATKIEM AKSAMITKI

kilka kwiatów aksamitki
2-3 ząbki czosnku
1 cm korzenia imbiru
mała cebula
1 mała dynia
2 ziemniaki
2 marchewki
bulon z rosołu
mięso drobiowe z rosołu
pieprz i sól
masło
1 śmietana kwaśnia 12%

Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na maśle. Dynię oczyścić z nasion, pokroić. Obsypać solą i pieprzem i piec z ziemniakami w folii w temp. 200 stopni. Dodać ugotowany rosół z marchewką i mięsem. Wszystko zblendować. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać śmietanę i udekorować kwiatami aksamitki.




 

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    1 g

  • Pora kwitnienia: 

    VI- X

  • Pora siewu: 

    wysiew nasion w IV pod osłonami lub o 1-15 V wprost do gruntu, rośliny wysadzać po 20 V

  • Rozstawa: 

    20 x 30 cm