Kukurydza cukrowa Super Słodka Gucio (Zea mays ssp.saccharata) nasiona XL 100g
Kukurydza należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Liczy 5 gatunków, podstawowy- kukurydza zwyczajna jest głównie uprawiana na paszę dla zwierząt. Uprawiana jest także na mąkę i kaszkę. Kukurydza cukrowa natomiast jest spożywana jako warzywo, w Polsce znana od XVII wieku, czyli stosunkowo niedawno. Ze względu na pojawianie się coraz to nowych odmian do uprawy w naszych warunkach staje się coraz bardziej popularna.Na świecie jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych zbóż.
Dodatkowa wartość kukurydzy cukrowej to jej duże znaczenie dietetyczne w diecie bezglutenowej.
Kukurydza Gucio to super słodka kukurydza, wczesna odmiana mieszańcowa. Jej ziarenka mają żółtopomarańczową skórkę a dodatkową zaletą jest to, że długo zachowujące świeżość. Dzieci ją uwielbiają - Gucio doskonałe nadaje się do spożywania na ciepło po ugotowaniu kolb w całości lub jako dodatek do sałatek. Kukurydza tak dorasta do ok 170 cm i tworzą cylindryczne kolby o długości do ok. 25 cm i średnicy 5 cm z dobrze zakrytymi czubkami.
Kukurydza cukrowa Super Słodka Gucio uprawa:
Kukurydzę Gucio wysiewamy ok. 10 maja po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm, w rozstawie 40x40 cm. Po wzejściu przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 10 °C.
Kukurydza lubi stanowisko ciepłe, słoneczne a gleba powinna być zasobne w składniki pokarmowe, głównie wapń. Kukurydzy nie atakuje dużo szkodników i chorób.
Kolby kukurydzy cukrowej ścina się w tak zwanej fazie mlecznej kiedy jeszcze zawarte w niej cukry nie zamienią się w skrobie. Wtedy jest najbardziej soczysta. Ziarna które dojrzeją bardziej stają się twarde i mączyste - nie nadają się już do jedzenia.
Kukurydza cukrowa Super Słodka Gucio zastosowanie:
Kukurydzę cukrową jest idealna do bezpośredniego spożycia, marynowania, konserwowania i zamrażania. Na każdej plenerowej imprezie, odpustach, koncertach możemy zjeść ugotowane kolby słodkiej kukurydzy. Najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Doskonale nadaje się też do grillowania. Ugotowane kolby można podawać także do obiadu lub jako przekąskę.
Kukurydza cukrowa nie zawiera glutenu i będzie wspaniałym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Zawiera dużo witamin z grupy B, białka i błonnika.