Kukurydza cukrowa Złota Karłowa (Zea mays ssp.saccharata) nasiona 20g
Kukurydza należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Liczy 5 gatunków, podstawowy- kukurydza zwyczajna jest głównie uprawiana na paszę dla zwierząt. Uprawiana jest także na mąkę i kaszkę. Kukurydza cukrowa natomiast jest spożywana jako warzywo, w Polsce znana od XVII wieku, czyli stosunkowo niedawno. Ze względu na pojawianie się coraz to nowych odmian do uprawy w naszych warunkach staje się coraz bardziej popularna.Na świecie jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych zbóż.
Dodatkowa wartość kukurydzy cukrowej to jej duże znaczenie dietetyczne w diecie bezglutenowej.
Złota Karłowa jak sama nazwa wskazuje to odmiana nie tak wysoka jak inne kukurydze- dorasta do ok 70/90 cm. Odmiana ta jest bardzo wczesna, jej kolby gotowe są do zbioru już w pierwszej połowie sierpnia. Rośliny są silnie rozkrzewione. Kukurydza ta wytwarza mini kolby o długości ok. 8-12 cm, wrzecionowate. Plon nie jest zbyt obfity, dlatego bardziej nadaje się do uprawy amatorskiej na działkach i w przydomowych ogródkach niż towarowej. Jej ziarna są za to bardzo smaczne i słodkie.
Kukurydza cukrowa Złota Karłowa uprawa:
Kukurydzę Złotą Karłową wysiewamy wcześnie ok. 20 kwietnia po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm, w rozstawie 40x40 cm. Po wzejściu przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 10 °C.
Kukurydza lubi stanowisko ciepłe, słoneczne a gleba powinna być zasobne w składniki pokarmowe, głównie wapń.Kukurydzy nie atakuje dużo szkodników i chorób.
Kolby kukurydzy cukrowej ścina się w tak zwanej fazie mlecznej kiedy jeszcze zawarte w niej cukry nie zamienią się w skrobie. Wtedy jest najbardziej soczysta. Ziarna które dojrzeją bardziej stają się twarde i mączyste- nie nadają się już do jedzenia
Kukurydza cukrowa Złota Karłowa zastosowanie:
Kukurydzę cukrową jest idealna do bezpośredniego spożycia, marynowania, konserwowania i zamrażania. Na każdej plenerowej imprezie, odpustach, koncertach możemy zjeść ugotowane kolby słodkiej kukurydzy. Najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Doskonale nadaje się też do grillowania. Ugotowane kolby można podawać także do obiadu lub jako przekąskę.
Kukurydza cukrowa nie zawiera glutenu i będzie wspaniałym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Zawiera dużo witamin z grupy B, białka i błonnika.