Fenkuł - Koper włoski - Mammouth (Foeniculum vulgare)
Aromatyczny fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Pochodzi znad Morza Arabskiego i swoją europejską karierę zawdzięcza pracowitym benedyktynom, którzy uprawiali go od XVI w., a światową – wyjątkowym walorom leczniczym, odżywczym oraz smakowym. Jego nasiona mają wszechstronne zastosowanie: można posypywać nimi pieczywo, przyprawiać zupy i sosy lub zaparzać z nich herbatkę (świetną dla mam karmiących oraz dla niemowląt na kolki).
Częścią jadalną są białe zgrubienia ogonków liściowych o anyżowym, słodkim smaku - bogate w witaminy i sole mineralne. Można je spożywać w postaci surówek, gotowane lub duszone. Jadalne są również pierzaste liście, służące do przyprawiania potraw. Działanie: wiatropędnie, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego.Roślina zielna osiągająca wysokość 90–200 cm.
Fenuł uprawa
Nasiona sieje się wprost do gruntu od połowy czerwca do połowy lipca, w rzędzie co 30-40cm. Po wschodach rośliny pozostawić w rzędzie co 20cm. Zbiór następuje po ok. 3 miesiącach od wysiewu, gdy rośliny mają zgrubienika o średnicy 8-10cm.
Fenkuł zastosowanie:
Piękne, pierzaste liście wykorzystuje się do dekoracji dań, a także dodaje do potraw z ryb i mieszanek ziołowo-przyprawowych. Najsmaczniejsza i najbardziej wartościowa jest jednak biała „cebula” fenkuła, czyli... ogonki liści - mięsiste, mocno spłaszczone, tworzące bulwiaste zgrubienie tuż nad ziemią. Bulwy fenkuła można jeść na surowo w warzywnych sałatkach, a także grillować, gotować, dusić i zapiekać.
Fenkuł to źródło cennych witamin i minerałów – jedna bulwa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz dostarcza połowy dziennej dawki witaminy B1 i potasu. Zaleca się go także przyszłym mamom, bo zawiera sporo kwasu foliowego. Do tego dużą porcję błonnika i olejki lotne (o charakterystycznym, anyżowym zapachu) – wszystko to razem sprawia, że potrawy z fenkułów (spożywane w miarę regularnie) – podnoszą odporność, korzystnie wpływają na stan nerwów i trawienie, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Fenkuły są sycące, a zarazem niskokaloryczne, dlatego często bywają składnikiem diet odchudzających.