Kolendra Wietnamska Vietnamese Coriander (Persicaria odorata) sadzonka
Kolendra wietnamska czyli Persicaria odorata pochodzi z Indochin. Jest uwielbiana w Azji, niektórzy twierdzą, że jest smak jest niesamowity, nie do opisania. Stosowana głównie w Wietnamie, Malezji, Singapurze, w tym ostatnim dodawana do prawie wszystkich potraw. Posiada specyficzny smak- charakterystyczny dla orientalnej kuchni- pikantno, cytrynowo/limonkowy, lekko korzenny, wyczuwalny aromat kolendry. Należy do rodziny rdestowatych, ale z naszymi rodzimymi rdestami nie ma nic wspólnego. Kwitnie na biało, jednak w chłodniejszym klimacie są małe szanse na kwitnienie.
Kolendra Wietnamska (Persicaria odorata) uprawa:
Rośnie w tropikalnym klimacie jako roślina wieloletnia, niestety u nas nie przezimuje. Możemy ją więc uprawiać jako zioło jednoroczne lub w domu przez cały rok. Potrzebuje ciepłego miejsca, takiego gdzie temperatura nie spadnie poniżej 6 °C. Stanowisko raczej w półcieniu. Gdy będzie miała za dużo słońca będzie brązowieć, a w cieniu zniknie jej plamka z liści. Lubi ciepło i wilgotność. Trzeba wybrać glebę która trzyma ciepło, dobrze jej będzie przy oczku wodnym. Potrzebuje też sporo azotu, a więc podłoże musi być żyzne. Możemy stosować nawozy do roślin zielonych. Dobrym rozwiązaniem jest uprawa w lecie w ogrodzie (wtedy lepiej się rozrośnie). Przed chłodem ścinamy pędy, te których nie wykorzystamy w kuchni i ukorzeniamy- będziemy mieć sadzonki na przyszły sezon. Bardzo łatwo się ukorzenia w wodzie lub podłożu.
Kolendra Wietnamska (Persicaria odorata) zastosowanie:
W Wietnamie uważana za afrodyzjak dla mężczyzn a dużych ilościach ma tłumić popęd seksualny. Pomaga też przy bólach żołądka, poprawi też kondycję włosów.
W kuchni może zastąpić kolendrę i trawę cytrynową. Zwolennicy mówią, że jest od kolendry siewnej znacznie lepsza. Idealna do pikantnych zup w stylu tajskim lub wietnamskim, a także do ryżu z kurczakiem, owoców morza. Przyprawia się nią sajgonki oraz popularną potrawę w kuchni malezyjskiej laksę. Zioła tego nie gotujemy tylko dodajemy na koniec gotowania. To bardzo dobra roślina do aromatyzowania oliwy czy octy- możemy stworzyć niesamowity smak. Fan kuchni azjatyckiej na pewno musi mieć w kuchni kolendrę wietnamską.