Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Sadzonki ziół
SKU: 2647
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Plantpol
Plantpol

Kolendra (Coriandrum) sadzonka

Kolendra należy do rodziny selerowatych i jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. W naturalnych warunkach możemy ją spotkać w Europie Południowej, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Kolendra to gatunek rośliny jednorocznej, wytwarza drobne jasnozielone liście, które przypominają liście selera. Kwitnie na biało, a kwiatki są drobne. Kwitnie od czerwca do lipca i może osiągnąć ok 70 cm wysokości. Kolendra to również roślina lecznicza i składnik wielu mieszanek przyprawowych, np. curry, przyprawy do piernika. Świeże listki kolendry są stosowane w wielu kuchniach azjatyckich oraz w kuchni portugalskiej, gruzińskiej i marokańskiej. Ale nie tylko liście możemy wykorzystywać, ponieważ cała roślina jest jadalna. Oprócz liści często stosujemy w kuchni jej nasiona, które są niezwykle aromatyczne z korzenną nutą. Swój aromat kolendra zawdzięcza zawartymi w niej olejkom.


Kolendra (Coriandrum) uprawa:

Kolendra lubi gleby lekkie, podłoże nie powinno być kwaśne i podmokłe. Miejsce dla niej wybierzmy słoneczne. Musimy zadbać o brak chwastów i systematyczne podlewanie (ale nie należy jej przelewać). Oczywiście z powodzeniem możemy ją uprawiać na kuchennym parapecie- wtedy będziemy mieć świeże listki zawsze pod ręką.

Ziele zbiera się, gdy rośliny osiągną pełne rozmiary.  Zbiór aromatycznych owoców przeprowadza się na przełomie lipca i sierpnia. Powinno się je zbierać, gdy zaczynają brunatnieć.


Kolendra (Coriandrum) zastosowanie:

Kolendra ma wszechstronne działanie lecznicze. Zawiera antyoksydanty, ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wywiera pozytywny wpływ na nasz układ trawienny, pobudza apetyt. Dlatego jest wykorzystywana przy leczeniu anoreksji a także anemii. W kolendrze znajdziemy też dużo witamin. Możemy nią leczyć też egzemy, zmniejszy także opuchliznę. Zawarte w nie olejki mają właściwości antyseptyczne. Lista jej właściwości leczniczych jest długa. Ponieważ po dłuższej obróbce termicznej liście mogą tracić swoje właściwości najlepiej dodawać je pod koniec gotowania.

Ciekawym pomysłem jest zrobienie kolendowych kostek lodu - do formy wkładamy pokrojony tymianek i zalewamy wodą, mrozimy. Uzyskamy w ten sposób kostki lodu z kolendrą. To wygodne rozwiązanie które możemy zastosować do wszystkich ziół. Podczas gotowania  można dodawać  kostki do gotujących się potraw.


 

  • Wysokość sadzonki: 

    ok 10/30 cm

  • Pojemność doniczki: 

    0,5 l

  • Grupa roślin / Forma: 

    zioła

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    0,7 m

  • Ph podłoża: 

    Roślina tolerancyjna

  • Rodzaj gleby: 

    Przepuszczalna

  • Pora kwitnienia: 

    Od Czerwca do Lipca

  • Mrozoodporność: 

    Nie zimuje

Polecamy